Washington

El "Washington Post" compara Zapatero amb Obama i en destaca la sintonia

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, està reconquerint terreny als Estats Units. Des de l'elecció de Barack Obama com a futur president nord-americà, Zapatero ha assistit a la cimera de Washington i ara es postula com el gran aliat del nou inquilí a la Casa Blanca. L'última conquesta de Zapatero es pot llegir al diari "The Washington Post". L'editorialista, Jim Hoagland, expert en política exterior, dedica un article al polític espanyol en què el compara amb Obama. El periodista veu en Zapatero l'aliat preferent del nou president dels Estats Units, tal com Tony Blair ho va ser de George Bush i Bill Clinton.

Actualitzat
Zapatero i Obama són alts i prims, tenen dues filles, els agrada el bàsquet i van néixer el mateix dia, el 4 d'agost. Aquestes són només algunes de les afirmacions que el periodista del "The Washington Post", Jim Hoagland, destaca sobre la sintonia entre aquests dos líders mundials.

Hoagland, editorialista i expert en política exterior del diari, no es queda només en l'anècdota d'aquestes dades i analitza en un article la que podria ser la nova aliança europea dels Estats Units. El periodista situa els dos polítics propers ideològicament i destaca que els ha correspost liderar un canvi social després d'anys de govern conservador.

Hoagland, que es va entrevistar amb Zapatero durant la cimera del G-20 a Washington, apunta que Obama podria escollir el president espanyol com el seu aliat preferent a Europa, tal com George Bush i Bill Clinton van fer amb Tony Blair. Argumenta que Espanya podria ser molt útil també en les relacions amb l'Amèrica Llatina i el Carib.

L'editorialista aprofita per explicar algunes de les declaracions que va fer Zapatero durant la seva trobada. Hoagland explica que el president espanyol, a qui qualifica "d'espavilat i elegant", va afirmar que "l'elecció d'Obama significa que ara la bandera americana oneja en països en els quals abans se li calava foc". Zapatero entén que és un moment històric "perquè els Estats Units siguin compresos millor" i va expressar el desig de col·laborar amb el nou govern nord-americà.

Pel que fa a la situació a l'Afganistan -punt clau en la política exterior de la futura administració Obama-, Zapatero va fer una crida al diàleg entre Europa i els Estats Units. L'objectiu, explica el "The Washington Post", és desenvolupar "una estratègia global" per posar en pràctica, de manera simultània, un canvi polític, social i econòmic al país.

Respecte a la presència espanyola a la reunió del G-20, la setmana passada a Washington, el diari diu que George Bush va haver d'acceptar Zapatero a contracor, reconeixent així que és un líder mundial. I l'article acaba dient que va ser surrealista l'encaixada de mans entre Bush i Zapatero després d'anys d'enfrontaments.
Anar al contingut