Barcelona

El tripartit i CiU reclamaran dissabte un nou finançament en un acte unitari

Els partits que formen el govern tripartit i CiU reclamaran conjuntament aquest dissabte un nou finançament autonòmic per a Catalunya. Precisament dissabte és la data límit que marca l'Estatut per definir les línies generals del finançament autonòmic. Aquest termini, però, s'ha incomplert pel desacord entre el govern espanyol i la Generalitat sobre com cal definir el nou sistema, i el ministeri que encapçala Pedro Solbes ha ajornat fins al mes de setembre la represa de les converses. L'acte de dissabte tindrà lloc a la seu del Departament d'Economia i tindrà la presència del conseller Antoni Castells.

Actualitzat

El Departament d'Economia ha definit la reunió de dissabte com "una ronda" del conseller Castells amb representants de les forces polítiques catalanes per analitzar quina ha de ser l'actuació de la Generalitat "després que no s'ha concretat el model de finançament en el termini previst per l'Estatut".

En primer lloc es reunirà la part catalana de la Comissió Mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat i, posteriorment, els membres d'aquest organisme es reuniran amb representants de CiU. La primera reunió començarà a dos quarts d'onze del matí i està previst que la reunió entre els representants de CiU i els del tripartit sigui a les onze. Aproximadament cap a les dotze del migdia, tots els representants atendran els mitjans de comunicació i podrien fer alguna declaració conjunta.

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha demanat al ministre d'Economia, Pedro Solbes, que faci un gest d'entesa abans del 9 d'agost. Les paraules de diàleg, però, també han anat acompanyades de l'advertència que si no hi ha pacte d'aquí a quatre dies, la Generalitat tindrà dret a fer el que calgui per denunciar l'incompliment de l'Estatut i reclamar el que pertoca a Catalunya.

A mesura que passen les hores, però, la possibilitat de tenir un nou model de finançament abans de quatre dies es van esvaint, i així ho ha admès el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, que, al programa "Els matins d'estiu" de TV3, ha afirmat que "tot apunta que el govern espanyol incomplirà l'Estatut".

Un altre conseller, el de Governació, Jordi Ausàs, ha avisat que si l'executiu espanyol i el PSOE "incompleixen el mandat de l'Estatut" i el dia 9 d'agost no hi ha un nou model de finançament, obriran la porta a reclamacions més contundents, com ara el concert econòmic.

Reaccions a Espanya

Mentrestant, a Madrid no hi ha pressa. El ministre Solbes ha demanat a la Generalitat i els partits catalans prudència i calma i ha assegurat que hi haurà acord en finançament que serà respectuós amb l'Estatut. Ara bé, no ha posat data al pacte amb el govern català.

Per la seva banda, la secretària d'Organització del PSOE, Leire Pajín, ha afirmat que el govern espanyol "té la responsabilitat" de buscar un model de finançament autonòmic que "sigui bo per a totes les comunitats autònomes i no per a una i prou". Pajín ha reconegut que l'actual model "no és bo", ja que ha demostrat ser "inadequat i insuficient" per tal de garantir les prestacions, però ha insistit que la proposta del PSOE és respectuosa amb l'Estatut de Catalunya.

També ha reaccionat la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega, i ho ha fet després de saber-se l'acte que es preparar per dissabte a Catalunya per treure ferro a l'actual "tensió negociadora". Segons De la Vega, aquest clima desembocarà en un acord perquè el govern central parlarà amb el govern de la Generalitat i també amb CiU per tal d'arribar a una entesa. Ara bé, malgrat aquesta predisposició a través del diàleg, De la Vega ha reconegut que la negociació és complexa i ha qualificat de raonable que els governs autonòmics plantegin posicions de màxims. Per tot això, la vicepresidenta descarta, o més ben dit, veu "molt difícil" que es pugui arribar a un acord el dia 9 d'agost.

Més dura encara ha estat la portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha manifestat que "la paraula 'solidaritat' no apareix en el vocabulari socialista del finançament autonòmic", en referència al document que Solbes va entregar a les autonomies en l'última reunió del Consell de Política Fiscal i Financera. En una roda de premsa amb el president del PP extremeny, Carlos Floriano, Sáenz de Santamaría ha reivindicat "un model multilateral" i no bilateral, de manera que "totes les comunitats autònomes es posin d'acord de forma unànime perquè cap surti perjudicada sota el principi de solidaritat".

El número 2 del PSOE a Andalusia, Luis Pizarro, ha deixat molt clar que rebutja un model propi per a Catalunya i no vol que els socialistes andalusos hagin de "batallar" cada dia amb els seus "companys catalans" pel model de finançament. Per Pizarro, Catalunya no pot seguir els passos del País Basc i Navarra, i ha defensat l'actual sistema de finançament perquè "ens ha anat molt bé" i no cal canviar-lo.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut