L'exconseller de Solidaritat i Ciutadania Rafael Blasco, en un ple del Parlament valencià. (Foto: ACN)
L'exconseller de Solidaritat i Ciutadania Rafael Blasco, en un ple del Parlament valencià. (Foto: ACN)
València

El Tribunal Superior valencià obre el judici contra Rafael Blasco i 8 persones més pel "cas Cooperació"

La magistrada del cas investiga els presumptes delictes comesos l'any 2008 on diners destinats per a projectes del Tercer Món no van arribar a la seva destinació i van ser utilitzats per a benefici propi, concretament 1,8 milions d'euros per a projectes a Nicaragua. Encara no se sap la data del judici, es determinarà en el seu moment per diligència del secretari.

RedaccióActualitzat
El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha acordat aquest dimarts l'obertura de judici oral pel denominat "cas Cooperació" contra l'exconseller valencià de Solidaritat i Ciutadania, Rafael Blasco i vuit persones més. El judici, la data del qual es determinarà en el seu moment per diligència del secretari, investiga presumptes irregularitats en les subvencions de la Generalitat per cooperació internacional.

La magistrada instructora del cas, María Pía Calderón, s'encarrega de la investigació de presumptes delictes comesos el 2008, on diners destinats per a projectes del Tercer Món no van arribar a la seva destinació, sinó que s'haurien utilitzat per a benefici propi. Es calcula un desviament de milions d'euros destinats a projectes de cooperació i utilitzats per la compra de béns immobles a València. En concret, una subvenció d'1,8 milions de la Generalitat per a projectes a Nicaragua de la qual tan sols haurien arribat 43.000 euros.

A part de Blasco, el principal inculpat en aquest cas, la magistrada ha enviat a judici l'empresari Augusto César Tauroni, que es troba actualment a la presó; l'antic sotssecretari de Solidaritat Aleixandre Català; l'exdirector general de Solidaritat Josep Maria Felip; l'excap de servei de Cooperació Marc Llinares; l'excap de gabinet de Blasco Xavier Llopis; l'exsecretària de Cooperació Tina Sanjuán; el president de la Fundació Cyes, Marcial López, i una treballadora d'aquesta fundació, Josefa Cervera.

La Fiscalia Anticorrupció demana 14 anys de presó i 33 d'inhabilitació per a Blasco per un presumpte delicte continuat de malversació de cabals públics, prevaricació, tràfic d'influències i falsedat documental. A més, també se li reclama una multa de 43.200 euros.

Rafael Blasco, conseller entre 2007 i 2011, va abandonar el PP després de ser imputat i abans que es votés la seva expulsió del grup popular de les Corts Valencianes, tot i que finalment el PP el va suspendre de militància i el va expulsar. Malgrat tot, continua ocupant un escó com a diputat no adscrit al Parlament autonòmic.
Anar al contingut