El testimoni de les víctimes que acusen Albert Benaiges: "Era un secret a veus"

Tres exalumnes de l'Escola Barcelona fan el pas per exposar públicament el seu antic professor, a qui acusen d'abusos i vexacions

RedaccióActualitzat

60 testimonis acusen Albert Benaiges, excoordinador del futbol base del Barça, d'abusos sexuals i vexacions a menors. Aquestes pràctiques s'haurien produït a l'Escola Barcelona durant els anys 80 i 90, on compaginava la seva responsabilitat al Barça amb la feina de professor d'Educació Física.

Els Mossos d'Esquadra investiguen Benaiges, per haver abusat sexualment de menors durant 20 anys. Els fets els va destapar el diari "Ara", després que les víctimes han fet el pas per exposar públicament el seu antic professor.

Tres testimonis han explicat a TV3 i Catalunya Ràdio què van viure quan eren petits a l'Escola Barcelona. Són la Maria, l'Albert i en Dani.


Maria: "Ens havíem de mirar ensabonar, mirant-nos"

"Era una persona alhora molt divertida, molt guai, però tenia una cara fosca." Així defineix Albert Benaiges la Maria. Els testimonis el recorden com una persona que ostentava un poder molt gran a l'escola: "Era un intocable."

"Ell entrava al vestidor, quan estàvem barrejats nens i nenes, i tocar-los el penis fins que es posava dur. Jo això ho he vist."

En el seu cas, relata com va obligar-la a dutxar-se amb un company. Van anar a les dutxes i es van posar els dos de cara a la paret. Els va obligar a girar-se: "Ens havíem de mirar, ensabonar mirant-nos i no havíem de tenir vergonya. I a mi em va tocar el cul despullada amb l'aigua, i a ell també. 'Que no passa res, que us heu de mirar'." Això li va quedar marcat.

"Si feies alguna cosa malament et pessigava molt fort i t'insultava. Era una home que imposava molt fisicament". La Maria recorda que en aquella època no s'explicava als petits que no havien de permetre tocaments o actituds com aquesta.

Hi havia silenci, fins al dia que no van aguantar més i ho van dir a la direcció del centre. Ella i altres companys. L'endemà, expliquen, hi va haver represàlies del professor d'educació física. Va fer posar drets els que l'havien anat a denunciar. "Jo no vaig tenir valor d'aixecar-me -recorda la Maria- i és una cosa que em colpeix bastant perquè no vaig fer costat a la gent que va tenir valor d'aixecar-se."

"Tenia molta por i és una por que m'ha quedat."

La falta de suport per part de l'escola la recorden molts dels afectats: "Professors que van treballar allà ho han d'haver vist i no van fer res o no van poder".

La Maria encara no ha denunciat el seu cas, però diu que ho farà: "És una manera de deixar palès un abús que jo vaig viure i que no torni a passar de cara a altres persones."


Albert: "Hi havia gent a qui matxacava"

Benaiges va ser professor d'educació física durant 38 anys. Albert Cobacho en va ser un dels alumnes des de finals dels anys vuitanta. Durant tota la primària va tenir Benaiges com a professor.

"Tenia aquesta cosa d'entrar quan volia al vestidor de noies, de tocar, de treure la tovallola amb l'excusa si t'has dutxat bé o no..."

L'Albert recorda que el professor escollia una noia i un noi de la classe, els feia despullar davant de tothom, amb l'excusa d'ensenyar-los com s'havien de dutxar: "Ho feia de manera molt explícita, sense cap tipus de mirament; a qui li tocava ho passava molt malament."

Al reportatge del diari "Ara" es recull com Benaiges es va masturbar al costat de nens de 13 anys, miraven pel·lícules porno, hi va haver tocaments i jocs de caràcter sexual. Tot això asseguren que passava a les dutxes, al gimnàs, a les colònies o a casa seva.

"Era abusador més enllà d'això. Era una persona que ostentava aquest poder a dins l'escola. Tenia el seu grup de preferits. Hi havia gent a qui matxacava."

Albert Cobacho diu que mai va trobar cap facilitat en la direcció del centre per parlar de tot allò: "La sensació és que no hi havia res a fer, que no tindríem cap recolzament de direcció ni de ningú."

"Sempre a la festa de final de curs ens portava algun jugador del Barça, el Koeman, l'Stòitxkov, i era aquesta cosa de tenir el privilegi de tenir l'Albert aquí."

 

Dani: "Li teníem por"

En Dani, un exalumne de Benaiges, ha explicat a "El suplement" de Catalunya Ràdio que es tractava "d'un secret de domini públic".

"Era un secret a veus. Estem reconfortats que al final tot surti"

En Dani recorda també les vexacions cap als alumnes. Diu que li tenien por: "Benaiges a vegades tenia una actitud agressiva, i ens impressionava." Posa l'exemple d'un cop que el va arrossegar per terra estirant-lo per l'orella. A més, explica que els seus pares van queixar-se a la direcció de l'escola per aquest episodi, però no els van fer cas.

"Durant diversos dies, la meva tutora de classe em feia posar dret i demanar disculpes a tota la classe perquè deia que estava dient mentides sobre aquesta persona."

En Dani està convençut que sortiran més casos similars: "Són molts anys, i tot el que s'explica ho he viscut i ho he vist."

Aquí podeu recuperar l'entrevista a "El suplement":

 

Més denúncies als Mossos

Els Mossos d'Esquadra confirmen que ja han rebut diverses denúncies per abusos sexuals a menors contra Albert Benaiges.

La Conselleria d'Educació assegura que faran tots els canvis necessaris perquè una situació com aquesta no es torni a produir.

1 de cada 5 menors pateix abusos sexuals, però molts pocs casos acaben denunciats i la gran majoria ho expliquen de grans, sovint quan el delicte ja ha prescrit. Aquest any una reforma legislativa ha fet que el còmput per a la prescripció dels delictes d'abusos comenci a comptar a partir que les víctimes tinguin 35 anys, però no es pot aplicar retroactivament. Per tant, molts dels casos podrien quedar sense pena.

Tot i aquests entrebancs, Pilar Polo, psicòloga de la Fundació Vicky Bernadet, defensa que mai és tard per explicar un maltractament viscut.

"Qualsevol persona que durant la seva infantesa hagi viscut un maltractament té dret a explicar-ho en el moment que sigui."

 

Com demanar ajuda

Tots els contactes sexuals entre una persona major d'edat i un menor de 16 anys són delicte i, en cas de sospita o saber que es produeix una situació d'aquest tipus, sempre s'ha de denunciar a la Fiscalia, als jutjats de guàrdia o en un centre de salut.

Es pot trucar al telèfon gratuït del Servei d'Informació i Orientació Telemàtica a la Víctima del Delicte de Catalunya, el 900 12 18 84, o enviar un correu electrònic a infovictimesdelicte.justicia@gencat.cat.

I, en cas que l'agressor sigui un altre menor, s'ha de recórrer a la Fiscalia o trucar al telèfon de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), o a Infància Respon (telèfon: 116 111).

ARXIVAT A:
Assetjament sexual Menors
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut