Els Mossos reben més denúncies contra Benaiges, exentrenador del Barça, per abusos sexuals

Un exalumne d'Albert Benaiges ha assegurat que li tenien por i que el cas "era un secret a veus"

RedaccióActualitzat

El fins fa pocs dies coordinador del futbol base del Barça, Albert Benaiges, hauria abusat sexualment de diversos alumnes de l'Escola Barcelona, del barri de les Corts de la capital catalana. Els Mossos d'Esquadra han confirmat aquest dissabte que ja s'han presentat diverses denúncies contra Benaiges, que se sumen a la primera, interposada divendres per una exalumna. 

Els fets haurien passat en un període de més de 20 anys, a les dècades de 1980 i 1990, quan era professor d'Educació Física del centre i les víctimes eren menors d'edat. És una exclusiva que ha destapat el diari Ara

El periodista que firma el reportatge, Albert Llimós, ha reunit una seixantena de testimonis de diferents generacions que asseguren que els abusos i vexacions es van produir de manera continuada, tant a l'escola com a les colònies i a casa de l'exentrenador.

Alguns testimonis han relatat episodis d'abús sexual: "Va masturbar-se al costat de nens de 13 anys, miraven pel·lícules porno, hi va haver tocaments i jocs de caràcter sexual".

"Aquestes situacions haurien passat a les dutxes de l'escola, al gimnàs del centre, a casa seva i a les colònies que es feien a Corçà", recull la investigació periodística. 

​Albert Benaiges, excoordinador del futbol base del Barça i exprofessor de l'Escola Barcelona ha declarat en el marc del reportatge:

 "Ara no faria res. Absolutament res. Estic penedit d'haver fet tot això, sí, però no crec que fes res malament. Mai he fet mal a ningú i, si ho he fet, no ha sigut intencionadament."


Educació ha obert un expedient per estudiar el cas

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha fet un tuit en què explica que han obert un expedient per investigar els suposats abusos i saber "quin mecanisme va fallar".  

També ha dit que posen a disposició de tots els alumnes del centre la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència i "tots els recursos que se'n deriven". 

El conseller afirma que "l'escola ha de ser un espai lliure de tota violència. Aquestes situacions són intolerables i cal actuar amb la màxima fermesa".

La façana de l'Escola Barcelona
Una imatge de l'Escola Barcelona, aquest dissabte(CCMA)


Un referent per al futbol base del Barça

Albert Benaiges va coordinar durant més de 20 anys el futbol base del Barça i ha estat un referent per a molts jugadors que han triomfat a l'elit. 

Joan Laporta va repescar-lo a l'estiu, quan va tornar a la presidència. El Barça el va apartar del càrrec el 2 de desembre, quan va saber que es publicaria el cas a la premsa, segons afirma l'Ara.

L'entrenador del Barça, Xavi Hernández, s'ha mostrat "molt sorprès i molt afectat a la vegada, perquè no m'ho esperava." A la roda de premsa d'aquest dissabte, quan els periodistes li han preguntat sobre la qüestió, ha dit:

"He viscut molts anys amb ell. Fins i tot, en certs moments, va ser el meu entrenador i en cap moment no tenia ni una sospita que pogués passar tot això. Que la justícia faci el seu procés, no puc dir res més."


La importància de fer-ho públic

Els psicòlegs especialitzats en abusos infantils expliquen que és important que casos com aquests surtin a la llum. Diuen que ajuden en el procés terapèutic de les víctimes i també a prevenir nous casos. 

Pilar Polo, psicòloga de la Fundació Vicki Bernadet:

"Qualsevol persona que durant la infantesa hagi viscut maltractament o abús sexual té dret a explicar-ho en el moment que sigui. És molt important fer-ho perquè es posa el focus en la protecció a la infància i es poden prevenir nous casos."


"Li teníem por i tot això era un secret a veus"

Un dels exalumnes de Benaiges, Dani, ha estat entrevistat aquest dissabte al programa El Suplement de Catalunya Ràdio.

"No tinc clar si he estat víctima d'abús, però sí d'una persona que no va tenir un comportament adequat. A ell, li teníem por", ha afirmat.

El testimoni assegura estar "sorprès per la gravetat d'alguns fets" però no per la notícia en si. "Entre els alumnes això no era cap secret", diu. "No dubto que poden sortir més casos similars. Són molts anys, i tot el que s'explica ho he viscut i ho he vist".

També considera "una llàstima que tots els fets hagin prescrit. Jo també em pregunto per què no hem parlat abans, però no sé la resposta", ha afegit.

Recupera aquí l'entrevista íntegra a "El suplement":

ARXIVAT A:
Assetjament sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut