Els detinguts llogaven pisos a l'Eixample de Barcelona (CCMA)

El TC tomba el decret que obligava els grans tenidors a oferir un lloguer social

En una sentència per unanimitat, el Constitucional al·lega una qüestió formal. També ha acceptat a tràmit el recurs contra la llei catalana de l'habitatge que regula el preu del lloguer

Actualitzat

El Tribunal Constitucional ha anul·lat aquest dijous diversos articles del decret llei de la Generalitat del 2019 que obligava els grans tenidors a oferir un lloguer social a les persones vulnerables abans de denunciar-les per impagament i forçar un desnonament.

Segons fonts del mateix tribunal, la sentència, pendent de redactar, serà d'efecte immediat. La sentència, de la qual falta per saber encara l'argumentació completa, ha estat dicatada per unanimitat.

El principal argument per declarar inconstitucional aquest decret té a veure amb una qüestió formal: que es va ser aprovat com a decret i no com a llei.


Fonts judicials apunten que el tribunal preveia la possibilitat d'ajornar aquesta sentència per evitar problemes en plena campanya electoral a Catalunya, que comença aquesta mitjanit, però finalment s'ha acordat la seva resolució.

De fet, el sentit de la sentència s'ha filtrat a mitja tarda als mitjans de comunicació. Això ha provocat la reacció del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha denunciat la filtració "de nou" d'una sentència que vol "destruir l'escut social" del govern en matèria d'habitatge i deixa "milers de persones i famílies desprotegides".

 

El decret aprovat al desembre pel govern estava consensuat amb el PSC i els comuns i incloïa mesures proposades per entitats socials com la PAH o el Sindicat de Llogateres.

Més de 80 diputats del PP al Congrés, però, van recórrer el decret al Tribunal Constitucional en considerar que vulnerava el dret a la propietat privada i no respectava un dret fonamental que s'aplica a tot Espanya.

 

Acceptat a tràmit el recurs contra la llei del lloguer

El Tribunal Constitucional també ha admès a tràmit aquest dijous el recurs del PP contra la llei que regula els preus dels lloguers, aprovada al Parlament el 2020 per 71 vots a favor i 63 en contra. Ciutadans, el PSC i el PPC hi van votar en contra basant-se en el dictamen del Consell de Garanties, que considerava que la llei envaeix competències de l'Estat.

Concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona contra l'admissió a tràmit al TC del recurs del PP contra la Llei del Lloguer (ACN)

Aquest dijous a la tarda, el Sindicat de Llogateres i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca han sortit al carrer per criticar l'actuació del tribunal i han demanat que es garanteixi el dret a l'habitatge. També han protestat a les xarxes amb l'etiqueta #LaRegulacióNoEsToca.

 

 

ARXIVAT A:
HabitatgeTribunal Constitucional
Anar al contingut