El Parlament aprova la llei que ha de permetre congelar el preu dels lloguers

Ciutadans, PSC, PP i els quatre diputats del PDeCAT voten en contra del text pactat amb el Sindicat de Llogaters

RedaccióActualitzat

El Parlament ha aprovat per majoria (71 vots a favor i 63 en contra) la llei que regula el preu dels lloguers. Hi han votat a favor Esquerra, els comuns, la CUP i també de Junts per Catalunya - excepte els quatre diputats del Partit Demòcrata - després d'un acord "in extremis" amb el sindicat de Llogateres anunciat a pocs minuts de començar el debat i que deixa fora d'aquesta limitació els petits propietaris "vulnerables".

Ester Capella, consellera de Justícia: "Ho fem, malgrat que alguns diguin tot el contrari, en l'exercici de les nostres competències pròpies que tenim en matèria de dret civil, com hem fet tantes i tantes vegades abans."

Glòria Freixa, JxCat: "El que estem intentant amb aquesta mesura és que no passi com en altres ciutats europees on les persones, veient la inseguretat jurídica, les lleis canviants, decideixen vendre o decideixen no comprar i així les propietats van passar als grans fons."

Susanna Segovia, Catalunya en Comú Podem: "Servirà per baixar les ganes d'especular, servirà per baixar les ganes d'abusar de la gent que no té propietat privada."

Maria Sirvent, CUP: "Aquí no s'està posant en qüestió la propietat privada. Aquí simplement se li està dient als propietaris que després del 46% de pujada en 5 anys dels preus del lloguer,  frenin. Que s'ha acabat ja. Que no pot seguir la cosa així perquè explotarà d'alguna manera."

José Rodríguez, ERC: "Regular preus no és quelcom que ens inventem perquè volem. Moltes ciutats d'Europa han començat a regular els preus de lloguer posant topalls que permetin combatre aquesta nova bombolla especulativa."

Hi han votat en contra Ciutadans, el PSC i el PPC, basant-se en el Consell de Garanties: que la llei envaeix competències de l'Estat.

Noemí de la Calle, Ciutadans: "Des de Ciutadans ja ho vam advertir i el Consell de Garanties ens ha donat la raó: rebutja la majoria d'aquesta llei per unanimitat. Una llei que és una mentida preelectoral d'aquest govern populista, juntament amb Podem per rentar-se la cara i tapar l'incompliment reiterat de la llei vigent a Catalunya que diu que el 15% de la vivenda ha de ser d'ús social.

Rosa Maria Ibarra, PSC: "Saben tan bé com nosaltres que la majoria dels articles d'aquesta proposició de llei són inconstitucionals i antiestatutaris. Vostès poden dir que l'argument competencial no el volen ni valorar, que es volen centrar en l'objectiu de la contenció de rentes però convindran amb nosaltres que, per molt lloable que sigui l'objectiu, el camí per arribar-hi és essencial. Si s'equivoquen de camí no s'arriba a l'objectiu."

Alejandro Fernández, PP: "Això s'ha experimentat en ciutats que amb tota la bona voluntat del món, com Berlín – que ja ho ha descartat – que ho va aplicar durant gairebé tres anys i es van trobar amb què l'estoc de lloguer d'habitatge públic va baixar dràsticament perquè ningú no volia posar el seu habitatge en lloguer."

El PPC ha anunciat que portarà la llei al Tribunal Constitucional. El PSC i Cs han avisat que la norma no té recorregut legal i que només busca la confrontació amb l'Estat.

Els quatre diputats del PDeCAT, dins del grup de Junts per Catalunya, també hi han votat en contra perquè, asseguren, "no es defensa el petit propietari i perquè es produirà l'efecte que hi haurà menys pisos de lloguer al mercat en els propers anys".

És la primera vegada que es produeix aquesta situació de vots diferenciats dins del grup de JxCat.

Ara, un cop aprovada la llei al Parlament, el dubte és si el govern espanyol la portarà al Tribunal Constitucional.


Preus de lloguer, limitats

La principal novetat d'aquesta llei és que limita l'augment de preus del lloguer.

Els contractes nous hauran de mantenir el preu anterior, o sigui que quedaran congelats.

El preu, fins i tot, s'haurà de rebaixar quan el que demani el propietari superi el que marca l'índex oficial per a aquella zona, una eina fins ara només de consulta, però que ara serà indispensable.

 

De tota manera hi haurà excepcions. Per exemple, no s'aplicarà en habitatges d'obra nova. En aquests casos hi haurà un marge de 3 anys en què es podrà fixar lliurement el preu.

Tampoc no s'aplicarà als petits propietaris que depenguin econòmicament dels ingressos del lloguer. Un punt polèmic, que no es recollia al text inicial, però sí a una de les esmenes de Junts per Catalunya. Finalment, s'ha arribat a un consens per incorporar la figura del propietari vulnerable.

El propietari també podrà pujar el preu del lloguer si fa obres de millora a l'immoble. Aquest ha estat un altre punt que s'ha negociat a última hora.

 

ARXIVAT A:
HabitatgeParlament de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut