Els fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena durant el judici del procés
Els fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena durant el judici del procés (ACN)

La Fiscalia demana que el Suprem revoqui el 100.2 dels presos de l'1-O

Fonts del Tribunal Suprem asseguren que la qüestió genera dubtes i que s'ha de poder estudiar

David MelgarejoActualitzat

La Fiscalia ha fet aquest dimarts un pas per portar al Tribunal Suprem l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari als presos sobiranistes. La resolució sobre recursos d'aquest règim és competència de les Audiències Provincials. Però avui el ministeri públic ha demanat a l'alt tribunal que assumeixi aquesta competència per demanar-li que la revoqui.

Ho han fet els quatre fiscals del judici del procés, en un escrit en què asseguren que el Suprem ha d'unificar una doctrina perquè, al seu parer, hi ha diverses resolucions que no deixen clar qui ha de resoldre.

 

Els fiscals Consuelo Madrigal i Jaime Moreno, durant el judici del procés
Els fiscals Consuelo Madrigal i Jaime Moreno, durant el judici del procés (ACN)

 

El precedent del cas Urdangarin

El que, bàsicament, obre la porta a aquesta petició és el precedent d'Iñaki Urdangarin. L'Audiència de Palma, el tribunal sentenciador del cas Nóos, va decidir revocar-li determinats permisos. I això malgrat que la llei estableix que el tribunal que sentencia no ha de decidir sobre permisos i aplicació del reglament penitenciari, sinó només de la classificació en graus dels presos.

Un criteri no compartit per la fiscalia, que vol que la Sala presidida per Manuel Marchena decideixi sobre qui ha de ser competent. I de retruc que li confirmi que el fet que els nou presos del procés hagin sortit a treballar i fer voluntariat des de començament d'aquest any és un tercer grau encobert.

 

El Suprem de fet només hauria de decidir sobre un sol cas, el de Carme Forcadell. Però com a alt tribunal fixaria la doctrina per a la resta de casos. En el cas de l'expresidenta del Parlament, el jutge de vigilància de Lleida va ser el que va obrir la porta a presentar el recurs davant el Suprem.

La qüestió planteja dubtes jurídics, donat que Forcadell va canviar el 15 de juny de la presó de Mas d'Enric, al Tarragonès, a la de Wad Ras, a Barcelona. És a dir, que el jutge que va decidir llavors hauria perdut la seva competència; pel fet que els jutges de vigilància penitenciària resolen basant-se en la presó que tenen assignada i no sobre els presos en concret.

 

El Suprem decidirà si Forcadell pot sortir de la presó per cuidar la mare i fer voluntariat
Carme Forcadell sortint de la presó de Mas d'Enric (ACN)

 

"Estudiar, estudiar i estudiar"

Ara li toca al Suprem decidir sobre la seva competència. Fonts de l'alt tribunal no descarten que el 100.2 pugui ser un "tercer grau encobert" –com defensa la Fiscalia- i asseguren que tocarà "estudiar, estudiar i estudiar". L'aplicació de l'article 100.2 als líders sobiranistes ha estat un element imprescindible perquè ara les presons hagin pogut proposar que passin a un tercer grau, la qual cosa implicaria disposar de moltes més hores a la setmana fora de presó.

 

El Departament de Justícia té dos mesos per confirmar la proposta dels penals, feta pública dijous. Decisió que la Fiscalia observa al detall per presentar-hi recurs. Primer, davant el jutge de vigilància penitenciària i, si el resultat li és desfavorable, llavors sí, davant el Tribunal Suprem.

És a dir, que la sala que presideix Marchena pot acabar resolent sobre dues qüestions: el 100.2 i el tercer grau. Els experts en dret penitenciari apunten la possibilitat que el Suprem assumeixi la competència, que decideixi sobre el tercer grau i a més, marcar les condicions en què es pot o no aplicar el 100.2 als presos sobiranistes. Les properes setmanes, per tant, seran decisives en el seu futur.

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem Govern empresonatJudici procés
Anar al contingut