Els nou dirigents independentistes empresonats
Els nou dirigents independentistes empresonats

Un jutge obre la porta perquè el Suprem revisi el 100.2 dels presos independentistes

El magistrat avala la flexibilització del règim penitenciari de Carme Forcadell, en contra del criteri de la Fiscalia, però diu al ministeri públic que si presenta recurs el pot veure el tribunal que va dictar la sentència

David MelgarejoActualitzat

L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, condemnada a onze anys i mig de presó, podrà seguir sortint de la presó de Mas d'Enric per tenir cura de la seva mare i fer voluntariat. El jutge de vigilància penitenciària de Lleida, José Ignacio Félez González, ha validat l'aplicació de l'article 100.2 a Forcadell, concedit pel centre penitenciari de Tarragona.

El jutge argumenta que Forcadell ha acceptat "no només els fets, sinó l'error i equivocació en la via, mitjans i forma utilitzats per assolir l'objectiu de la independència de l'Estat de forma unilateral".

 

 

Però més enllà dels arguments a favor, la interlocutòria és notícia perquè per primera vegada obre la porta a la possibilitat que el Tribunal Suprem, que va dictar la sentència del procés, revisi l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari als presos sobiranistes. Tot i avalar el règim, el magistrat dona a la Fiscalia, que s'oposava al 100.2, l'opció de recórrer.

El ministeri públic pot fer-ho amb un recurs de reforma, que revisaria el mateix jutge. Però també li dona l'opció de recórrer en apel·lació, la qual cosa implicaria que la revisió la faria una instància judicial superior. I no qualsevol, segons el jutge, sinó el tribunal que va imposar la sentència.

 

Carme Forcadell, sortint de Mas d'Enric el 17 de febrer
Carme Forcadell sortint de Mas d'Enric el 17 de febrer (ACN / @ForcadellCarme)


 

El precedent d'Iñaki Urdangarin

El magistrat s'agafa a un precedent recent: el del cas Urdangarin. El passat 1 d'abril, l'Audiència de Palma revocava la flexibilització dels permisos penitenciaris al cunyat del rei. Els havia concedit un jutjat d'Àvila, el més proper a la presó de Brieva, on compleix condemna. Però quan la Fiscalia va presentar recurs, el va adreçar al tribunal sentenciador.

Hi ha molts matisos diferents entre tots dos casos. Primer perquè, en el cas d'Urdangarin, la revisió no tenia tant a veure amb els permisos per fer voluntariat com amb els permisos per passar dos caps de setmana al mes fora de la presó. I perquè el tribunal considerava que Urdangarin no podia pretendre que es fes una excepció amb ell per haver triat una presó de dones per complir condemna.

 

Urdangarín, en una de les seves sortides de la presó de Brieva per fer voluntariat
Urdangarin en una de les seves sortides de la presó de Brieva per fer voluntariat (EFE)


 

Una decisió que, segons la llei, correspon a l'Audiència Provincial

Fins ara no s'havia plantejat l'opció que el Suprem revisés l'aplicació del 100.2, un règim a mig camí entre el segon i el tercer grau i que permet a l'intern sortir per anar a treballar, fer voluntariat o tenir cura de familiars en situació especial. A dia d'avui, tots els presos del procés gaudeixen d'aquesta flexibilització del segon grau.

 

 

I, segons la llei, la revisió judicial en cap cas tocaria al tribunal que va decidir la sentència: l'última instància seria l'Audiència Provincial. Al Tribunal Suprem, com a tribunal que va jutjar i condemnar, li correspondria revisar la classificació en grau dels reclusos.

Però la decisió del jutge difosa aquest dimarts podria canviar l'esquema i fer que els magistrats del Suprem es posicionessin respecte a una qüestió delicada i polèmica, sobretot pels que consideren que el govern de Quim Torra, del qual depenen les presons a Catalunya, dona un tracte de favor als presos sobiranistes.

ARXIVAT A:
Carme ForcadellGovern empresonatJudici procés
Anar al contingut