El Suprem rebaixa de 12 a 7 anys la pena a un condemnat per una violació en grup a Manresa

A partir de la llei del "només sí és sí", el tribunal rebaixa de 12 a 7 anys de presó la condemna a un home que va violar una menor el 2019

Redacció/AgènciesActualitzat

L'endemà que el Tribunal Suprem avalés les rebaixes de penes aplicant la llei del "només sí és sí", el mateix tribunal ha rebaixat cinc anys la pena d'un dels acusats d'una violació múltiple a una menor de 17 anys a Manresa el juliol de 2019.

L'aplicació de la llei del "només sí és sí" és més favorable per al condemnat que la llei vigent en el moment dels fets, la qual cosa ha propiciat la rebaixa. La condemna s'ha rebaixat de 12 a 7 anys, la mínima possible dins d'una pena que va de 7 a 15 anys de presó, però que per efecte de l'atenuant que va ser apreciat queda fixada en una forquilla d'entre 7 i 11 anys de presó.

L'acusat va ser condemnat el febrer de 2022 per un delicte de violació a 12 anys de presó, la condemna més baixa dins d'una forquilla d'entre 12 a 15 anys, en aplicar l'atenuant d'embriaguesa i drogoaddicció.

Façana del Tribunal Suprem
Façana del Tribunal Suprem (ACN)

La llei del "només sí és sí" no afecta els altres dos agressors

El Suprem estima el recurs de l'acusat contra la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va confirmar-ne una d'anterior de l'Audiència de Barcelona. El tribunal subratlla que la sentència no afecta els altres dos condemnats per l'Audiència de Barcelona, perquè no van recórrer al Suprem per revisar les seves condemnes.

Els magistrats han incidit en el fet que les situacions dels tres condemnats "presenten particularitats i no li són aplicables les mateixes consideracions". Tot i això, no es descarta "una eventual revisió futura de sentència ferma". Un va ser condemnat a 12 anys i 6 mesos per agressió sexual amb penetració i l'altre a 5 anys per agressió sexual sense penetració.

Respecte a aquesta reforma de sentència, la sala declara que:

"Mantenint els criteris d'individualització judicial de la pena tinguts en compte pel tribunal provincial i no impugnats per les acusacions, als quals encara es podria afegir la marcadament escassa entitat de la violència emprada per l'acusat, segons resulta del mateix relat de fets provats, i l'edat d'aquest en el moment de cometre els fets (24 anys), és procedent rectificar la pena que li va resultar imposada, en vista de la posterior regulació legal més favorable, mantenint-la, com es va acordar, en la seva mínima extensió legalment possible: ara, set anys de presó".

La sentència compta amb el vot particular de la magistrada Susana Polo, que, d'acord amb l'informe la Fiscalia, entenia més favorable la nova llei, però defensa que el que és proporcional a la gravetat dels fets era haver imposat 11 anys de presó.

El judici per la violació múltiple a una menor de Manresa, l'any 2019
El judici per la violació múltiple a una menor de Manresa, l'any 2019 (ACN/Gemma Aleman)

Una violació múltiple en un pis de Manresa

Segons els fets provats de la sentència, el 13 de juliol de 2019, un grup de tres joves van participar en la violació múltiple d'una noia de 17 anys en un pis de Manresa. Aquell dia la víctima va anar a casa dels acusats, a qui acabava de conèixer, per sopar i "fer temps" abans d'acudir a una festa.

En aquell pis hi havia altres joves d'entre 18 i 24 anys consumint alcohol, haixix i cocaïna. En el moment en què la víctima es va trobar malament per la ingesta d'alcohol i drogues, l'acusat la va dur a la seva habitació, on la va violar. Posteriorment, els altres dos condemnats van entrar al dormitori i la van tornar a agredir sexualment.

Els magistrats afirmen que la noia "ni va consentir els actes sexuals ni va poder evitar-los, tractant en els tres casos de treure's de sobre l'agressor respectiu amb els escassos mitjans i forces físiques de què disposava", i, per altra banda, va descartar que tots tres acusats s'haguessin concertat entre si o que col·laboressin d'alguna manera en els actes individuals dels altres. Un quart acusat va quedar absolt.

 


 

ARXIVAT A:
JudicialAgressió sexualTribunal Suprem
Anar al contingut