Promotors de Sortu, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Promotors de Sortu, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Madrid

El Suprem considera Sortu "una amenaça objectiva i greu per a la democràcia"

El Tribunal Suprem acaba de fer pública la resolució per la qual ha decidit mantenir Sortu fora de la llei. En el text considera que la formació és "una amenaça objectiva i greu per a la democràcia". No obstant això, la resolució recull fins a 7 vots particulars en contra de la decisió, del total de 16 magistrats que integren la sala que ha estudiat el cas.

Actualitzat
La sala del 61 del Tribunal Suprem ha notificat l'acte en el qual prohibeix la inscripció de Sortu en el registre de partits polítics. La resolució conclou que la nova formació vol succeir en la seva activitat a la il·legalitzada Batasuna utilitzant una estratègia fraudulenta que va ser dissenyada per ETA el 2009. "Aquesta possibilitat suposa una amenaça objectiva i greu per a la democràcia", assenyala la resolució.

El text, de 217 pàgines, inclou un vot particular en contra signat per 7 magistrats, que discrepen de la decisió de mantenir el partit abertzale fora de la llei. Aquests 7 magistrats creuen que no hi ha prou proves per concloure que Sortu sigui una continuació de Batasuna.

Els discrepants destaquen que Sortu ha rebutja la violència en els seus estatuts "en present indicatiu continu, cosa que no pot referir-se únicament al futur", i valoren positivament el comunicat de premsa en què el nou partit condemnava de manera concreta actes de "kale borroka".

Signen aquest vot els magistrats Juan Antonio Xiol, Gonzalo Moliner, José Manuel Sieiro, José Luis Calvo, Alberto Jorge Barreiro, Rafael Gimeno-Bayón i Manuel Alarcón.

Anar al contingut