Protesta davant el Suprem britànic contra el pla del govern de deportar els demandants d'asil (EFE/Neil Hall)

El Suprem britànic tomba el pla del govern d'enviar a Ruanda els demandants d'asil

Considera que el país africà no ofereix prou garanties i que els sol·licitants d'asil deportats podrien patir maltractaments o ser retornats al seu país d'origen

El Tribunal Suprem del Regne Unit ha declarat il·legal el pla del govern britànic per enviar a Ruanda els demandants d'asil que entren de manera irregular al país. El Tribunal considera que és il·legal perquè el país africà no ofereix garanties als sol·licitants d'asil. És a dir, que no és un tercer país segur, tal com va dictaminar el Tribunal d'Apel·lació.

Els jutges consideren que hi ha "motius substancials per creure que els sol·licitants d'asil s'enfrontarien a un risc real de maltractaments" perquè podrien ser retornats al seu país d'origen si fossin traslladats a Ruanda.

La sentència ha estat per unanimitat dels cinc jutges i ja no hi ha cap altra instància judicial al Regne Unit a què es pugui apel·lar.

Aquesta era una de les apostes polítiques del govern conservador. La va iniciar Boris Johnson l'any passat, i per Rishi Sunak, el primer ministre, també era essencial. Limitar l'arribada de migrants sense papers és clau en les promeses electorals del partit conservador. És probable que ara reformulin la política, revisant l'acord amb Ruanda, o buscant, per exemple, un tercer país que doni garanties de seguretat.

En tot cas, el Regne Unit ja va pagar a Ruanda uns 140 milions d'euros per engegar el pla d'acollida de migrants.

Diverses persones rescatades al canal de la Mànega, que arriben al port de Dover
El 2022 van arribar més de 45.000 persones travessant el canal de la Mànega (Reuters/Peter Nicholls)

El Tribunal Europeu de Drets Humans va aturar les deportacions

Fins i tot, a alguns migrants els van arribar a traslladar a un avió en direcció a Ruanda, però a l'últim moment el Tribunal Europeu de Drets Humans va emetre ordres judicials per aturar completament les deportacions. Alguns membres del govern van arribar a plantejar que el Regne Unit abandonés el tribunal per poder continuar amb el pla. Ara és la seva mateixa justícia la que diu que el pla no és legal.

El primer ministre, Rishi Sunak, ha admès que aquest dictamen "no és el resultat" que esperaven, però ha insistit que continua "completament compromès a aturar les pateres".

"La migració i il·legal destrueix vides i costa als contribuents britànics milions de lliures l'any. Necessitem aturar-ho i farem el que calgui per aconseguir-ho", ha dit Sunak en un comunicat.

 

ARXIVAT A:
MigracionsDrets humansÀfricaRegne Unit
Anar al contingut