El Regne Unit enviarà a Ruanda migrants que creuin el canal de la Mànega

Boris Johnson diu que els donen "l'oportunitat de construir una nova vida" en un dels països "més segurs del món"

RedaccióActualitzat

El Regne Unit endureix la política migratòria i s'ha desfermat la polèmica. El govern de Boris Johnson ha anunciat que una part dels migrants que creuin el canal de la Mànega il·legalment seran enviats a Ruanda, a més de 6.000 quilòmetres de distància. Només des d'allà podran tramitar les sol·licituds d'asil.

El Partit Laborista ho ha qualificat de poc ètic, i les organitzacions de refugiats, de "pla cruel". Boris Johnson ho ha anunciat poques hores després de ser multat pel cas Partygate, per saltar-se les regles covid en ple confinament. El líder de l'oposició li retreu que ho utilitzi per tapar les sancions.

El govern britànic justifica la decisió per protegir els migrants i evitar que les bandes organitzades se n'aprofitin. També diu que volen complir amb el que van prometre durant el Brexit: el control de les fronteres. Boris Johnson ha declarat:

"Ruanda és un dels països més segurs del món, i els donem l'oportunitat de construir una nova vida en aquest país dinàmic".

Fa dos anys, el Regne Unit va dir que considerava Ruanda un país poc democràtic, però ara és un lloc "segur" on enviaran les persones migrades, sobretot els homes de menys de 40 anys.

Per controlar les arribades, han anunciat també un nou front amb França: la Marina, l'exèrcit, controlarà les aigües del Canal de la Mànega.

Diverses persones rescatades al canal de la Mànega, que arriben al port de Dover
Diverses persones rescatades al canal de la Mànega, que arriben al port de Dover (Reuters/Peter Nicholls)

Preocupació del Consell d'Europa

La comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, ha considerat que l'acord és un símptoma "preocupant" i ha dit que posa en perill la protecció dels drets dels sol·licitants d'asil.

En un comunicat, que també ha penjat a les xarxes, la comissària ha assenyalat que el Regne Unit "busca eludir la responsabilitat" d'una "proporció molt petita" de les persones que busquen protecció internacional.

Mijatovic ha demanat als parlamentaris britànics que garanteixin que no es produeixi "un retrocés" en els drets humans del sistema d'asil i que hi hagi distincions "en funció de com s'ha arribat al país".

Diverses persones rescatades al canal de la Mànega, que arriben al port de Dover
Es calcula que enguany arribaran unes 30.000 migrants al Regne Unit (Reuters/Peter Nicholls)

Austràlia, Dinamarca o Israel ja ho fan

Amb la nova mesura, el Regne Unit s'afegeix a Austràlia, Dinamarca o Israel, que han optat extradir els sol·licitants d'asil a altres països.

Es calcula que enguany arribaran al Regne Unit 30.000 migrants. Una pressió insuportable per a Boris Johnson, que prepara unes eleccions locals al maig.

 

ARXIVAT A:
ÀfricaBoris JohnsonRegne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut