Euskadi

El Suprem absol 9 dels 47 processats per l'Audiència Nacional en el macroprocés contra l'entorn d'ETA

El Tribunal Suprem ha acordat l'absolució de 9 dels 47 processats en el sumari 18/98, seguit contra l'aparell polític d'ETA -EKIN- i altres organitzacions del seu entorn, condemnats el desembre del 2007 per l'Audiència Nacional. Totes les persones ara absoltes les havien condemnat a penes d'entre nou i onze anys de presó per integració en organització terrorista, i excepte un d'ells, estan relacionats amb el projecte de desobediència civil "Piztu Euskal Herria" ("Encendre el País Basc", en basc).

Actualitzat
Prèviament, la Guàrdia Civil havia detingut aquesta matinada per ordre del Tribunal Suprem almenys cinc condemnats pel "cas EKIN", el macroprocés contra l'entramat polític d'ETA. L'Audiència Nacional ja els havia condemnat, però estaven en llibertat mentre s'esperava que el Suprem resolgués el recurs que va presentar la seva defensa. Davant el risc de fugida, el Suprem ha ordenat abans de fer pública la sentència la detenció aquesta nit de vuit persones. De moment, ja se n'han arrestat almenys cinc al País Basc i Navarra.

L'operació ha començat la matinada d'aquest dijous davant la imminent publicació de la sentència del Tribunal Suprem per als condemnats pel macroprocés per l'entramat polític d'ETA, que esperen la resolució del recurs presentat per la defensa a les penes imposades per l'Audiència Nacional.

Els detinguts al País Basc i Navarra, almenys cinc dels vuit ordenats pel Suprem, haurien d'ingressar a presó per complir la part de la condemna que els resta, i fins aquesta matinada estaven en llibertat provisional. Entre els arrestats hi ha José Ignacio Zapiain, cap d'administració d'"Egin" i treballador del diari "Gara".

L'Audiència Nacional va condemnar a finals del 2007 a penes que sumaven més de 500 anys de presó els 47 implicats en el macroprocés EKIN-KAS-XAKI, acusats de constituir "les entranyes d'ETA". A 14 dels processats se'ls va condemnar a 196 anys i 6 mesos de presó per un delicte d'integració en organització terrorista.
Anar al contingut