El Saló de l'Ensenyament augmenta l'oferta educativa de l'FP, que representarà més d'un terç dels expositors

ACN Barcelona - El Saló de l'Ensenyament tindrà en la 33a edició més oferta que mai de formació professional (FP), segons destaquen en un comunicat els responsables d'aquesta cita per a milers de joves d'arreu de Catalunya que acaben l'ESO o el batxillerat i que han d'escollir cap a on encaminar l'itinerari acadèmic. En línia amb l'increment de la demanda de cicles formatius de grau mig i superior dels darrers anys, l'oferta d'FP creix un 10% respecte a l'any passat i representarà un 38% dels expositors. La fira tindrà lloc la setmana que ve, del 13 al 17 de març, al recinte de Montjuïc de Barcelona i amplia a 170 les activitats d'orientació. També inclou més iniciatives de suport a les famílies que acompanyen els joves en la seva decisió.

El Saló de l'Ensenyament mostrarà un any més l'oferta d'estudis postobligatoris, amb més de 220 expositors i amb les novetats per al curs 2024-25 pel que fa a batxillerat, formació professional, graus universitaris, estudis superiors, idiomes, ensenyaments artístics i esportius i opcions formatives complementàries.

Els estudis presentats pel que fa a l'FP estaran relacionats amb el sector sanitari, la informàtica i tecnologia, la gestió administrativa, el màrqueting i la publicitat, la mecànica, l'estètica i la bellesa, les energies renovables, les disciplines artístiques, l'esport, la comunicació, la gastronomia o el turisme, entre d'altres. Dins d'aquest espai, empreses com Renfe o Seat també presenten els cursos formatius per ser maquinista de tren o professional vinculat a la fabricació d'automòbils.

L'altre gruix de l'oferta del saló correspon als estudis superiors, amb el 40% dels expositors. Hi seran presents les 12 universitats catalanes, tant públiques com privades, així com els centres adscrits per presentar les titulacions de les facultats per al curs vinent.

També hi seran representades escoles de negocis i centres amb estudis superiors en cinema, moda, disseny, art dramàtic, dansa o música, entre altres propostes.

Al saló, s'hi podrà trobar oferta formativa d'Alemanya, Regne Unit, França, Xina, Itàlia, Irlanda, Suïssa, Luxemburg, Malta, Eslovàquia, Lituània i Andorra, així com d'altres punts de l'Estat, com ara Madrid, Lleó, A Corunya, Alacant, València, Màlaga i Saragossa.

L'espai conegut com el Saló dels Idiomes aglutina l'oferta d'aquest sector, amb empreses que ofereixen des de cursos d'idiomes fins a estades a l'estranger. D'altra banda, els visitants trobaran altres opcions d'estudis complementaris des d'autoescoles fins a escoles d'auxiliars de vol, passant per cursos relacionats amb l'àmbit cultural, la comunicació o el lleure. El saló es complementa amb l'oferta d'altres empreses, com residències per a estudiants en diferents ciutats.

S'han programat 70 xerrades per a joves, famílies i professorat, una dotzena de tallers per a pares i mares, més de 80 visites guiades per a grups escolars, un espai d'autoconsulta d'informació i un servei d'atenció personalitzada amb psicòlegs i psicopedagogs que preveu atendre més de 1.200 persones.

Com a novetat, s'ha obert un servei d'atenció per WhatsApp, a més del telefònic, per resoldre dubtes relacionats amb l'oferta formativa, els itineraris acadèmics o els expositors participants.

També s'estrenarà un espai d'informació i sensibilització dedicat a l'educació inclusiva, que incorporarà bucles magnètics per afavorir la comunicació amb persones amb problemes auditius i ordinadors amb programari específic per facilitar l'accessibilitat. A l'estand hi haurà un mapa d'ubicació en relleu i personal d'atenció amb coneixement de la llengua de signes.

A més, el 13 de març, el Saló de l'Ensenyament adaptarà sensorialment, amb menys estímuls sonors i lumínics, la franja horària de 17 a 19 h per facilitar la visita de l'alumnat amb trastorn de l'espectre autista (TEA) i les seves famílies.

L'estand del Departament de Recerca i Universitats oferirà atenció personalitzada sobre els processos d'accés i admissió, les beques i els ajuts disponibles i posarà especial interès en les darreres novetats de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU).

El saló incorporarà altres espais d'activitats divulgatives i experiencials per donar a conèixer els estudis STEM (vinculats a les ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) als joves estudiants d'ESO i batxillerat. A l'Espai Ciència, coordinat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la innovació, s'hi faran experiments científics i a l'Aula de Tecnologies Multimèdia, organitzada pel Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM-UPC), demostracions relacionades amb les noves tecnologies, els videojocs i la realitat virtual.

També s'han programat activitats esportives i lúdiques, entre les quals concerts i programes en directe.

Anar al contingut