Alemanya

El robot "Philae" podria apagar-se definitivament

L'Agència Espacial Europea (ESA) preveu que al robot se li esgoti la bateria en qüestió d'hores

RedaccióActualitzat

L'Agència Espacial Europea (ESA) ha confirmat aquest divendres que el robot "Philae", que va aterrar aquest dimecres sobre a la superfície del cometa 67P, podria quedar-se sense bateria en poques hores. El motiu és per la posició en què es troba, ja que només rep una hora i mitja de llum al dia i resulta insuficient perquè els panells solars puguin carregar les bateries.

Els científics i els enginyers del laboratori "Philae" treballen a contrarellotge per extreure la màxima informació possible dels instruments de la sonda i per provar de rescatar-la del lloc inestable on es creuen que es troba, perquè no la tenen controlada exactament. A més a més, l'ESA tem que el robot no tingui prou energia per poder enviar a la Terra tota la informació recopilada, abans que se li esgotin les bateries.

Ara per ara, els tècnics només saben del cert que el robot "Philae" es troba actiu i en bon estat, però mal situat i en una posició inestable, amb dues potes ancorades a terra i una tercera a l'aire lliure.

D'aquesta manera, només han pogut ordenar al robot que desplegui i clavi a terra el braç robòtic "Mupus", amb l'objectiu de conèixer les propietats tèrmiques i mecàniques del sòl, i s'ha posat en marxa l'espectròmetre APXS.

D'altra banda, no han pogut activar el trepant percussor SD2, que tenia capacitat per foradar fins a 23 centímetres i agafar mostres. I, com a conseqüència, tampoc poden utilitzar els instruments Cosac i Ptolemy, ideats per analitzar la composició molecular i isotòpica de les mostres i per buscar compostos orgànics.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut