El Regne Unit sacrificarà a partir d'avui els American Bully XL que no estiguin registrats

Les associacions de veterinaris estan en contra la nova llei del govern de Rishi Sunak, però les famílies de víctimes d'atacs respiren alleujades amb el canvi

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Coia Ballesté Brumós

Corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio al Regne Unit

@CoiaBalleste

És de nit i queden poques hores perquè entri en vigor la prohibició sobre els American Bully XL a Anglaterra.

El Sammy en porta dos al cotxe, a la part del darrere, està cansat de conduir, però vol arribar com sigui a la frontera amb Escòcia abans que s'activi la nova llei per la qual aquests gossos, considerats perillosos pel govern, s'hauran de sacrificar si no estan totalment legalitzats.

El Sammy segueix per la carretera fosca i no s'atura fins a trepitjar asfalt escocès. Allà, a Escòcia, la llei encara no entra en vigor i els gossos estaran segurs.

Ell no és el primer que fa aquest trajecte, desenes de propietaris hi han portat les seves mascotes des que es va anunciar la llei.

Lluny de la frontera escocesa, a Gal·les, l'Emma Whitfield sospira profundament veient les notícies de la BBC. Llàgrimes ja no n'hi queden, ja fa dos anys que el seu fill va morir per les greus ferides que li va provocar un gos American Bully XL fora de control. El Jack tenia només 10 anys i ella recorda perfectament com li va donar permís per anar a jugar a casa d'un amic. Allà el gos el va atacar i ningú hi va poder fer res.

El nom del Jack es va afegir a la llista de les 22 persones més que han mort per atacs de gossos d'aquesta raça des del 2021. El govern de Rishi Sunak va prometre legislar de pressa i ho ha fet.


Llarg procés per a registrar-los

Des de l'1 de febrer és delicte tenir un gos American Bully XL a Anglaterra i Gal·les si no es té un certificat d'exempció. Per aconseguir-lo: han de contractar una assegurança, esterilitzar el gos, posar-li un microxip, esterilitzar-lo, pagar més de 100 euros de taxa, i després es pot demanar el certificat oficial. A més, els gossos, pel carrer, sempre han de portar corretja i morrió. Si no es compleix amb tot això, el gos s'ha de sacrificar. Ara ja és il·legal criar, vendre, regalar o intercanviar gossos Bully XL a Anglaterra i Gal·les.

Sophie White, veterinària especialitzada en comportament, explica a TV3:

"Ja saps, hi ha molta gent que, per molt que estimen els seus gossos, no poden trobar 100 lliures, no tenen diners per gastar en el seu gos. Molta gent està molt, molt espantada. Estan lluitant pels diners. I els gossos també s'hauran de castrar aquest any. Per tant, és una quantitat enorme de diners. També estan molt preocupats per com treure els seus gossos a passejar perquè tenen por que la policia els agafi i por de la reacció dels veïns. Tenen la sensació que els miren com si fossin delinqüents. Crec que s'estan causant molts tipus de lesions morals."

Si el propietari decideix sacrificar el gos, el govern el compensa amb uns 230 euros, pel cost del veterinari. Molts amos han de triar aquesta opció, no tenen cap més remei que l'eutanàsia perquè no tenen diners per invertir-los en la mascota, per molt que formi part de la família. Entre Anglaterra i Gal·les hi ha uns 3.000 gossos legalitzats, una xifra que va augmentar molt durant la pandèmia.

Segons White aquests gossos solen ser més populars en grups socioeconòmics més baixos, "però tampoc crec que sigui just culpar-los.-els amos- perquè és molt fàcil culpar a les persones que no estan ben representades dins del govern", diu White.

L'eutanàsia dels gossos l'han d'executar els veterinaris, que ja han expressat l'angoixa que això provoca en el col·lectiu, tant pels animals com pel trauma pel qual travessen les famílies. Moltes associacions de veterinaris estan en contra de la llei perquè no consideren que solucioni el problema:

"No hi ha res que suggereixi que com a raça, o com a grup de gossos, siguin més perillosos que qualsevol altra. Jo i molts experts que han ajudat a assessorar el govern, no donem suport a la prohibició. Molta gent que conec està intentant fer-hi alguna cosa. Jo mateixa i una altra infermera veterinària hem creat una iniciativa per intentar compartir informació precisa i estem recaptant fons per intentar cobrir el cost de les exempcions dels gossos. Perquè odiem la idea que hi hagi famílies que estimen els seus gossos i que farien qualsevol cosa per ells. Però simplement no tenen diners".

Les associacions de veterinaris estan en contra de la llei, però les famílies de víctimes d'atacs han lluitat per aconseguir canvis. A partir d'ara, a partir del febrer, la policia confiscarà els gossos no legalitzats per sacrificar-los i els propietaris s'enfronten a antecedents penals i a una multa il·limitada.

 

ARXIVAT A:
Maltractament animalRegne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut