Migrants a la Tanca de Melilla
El 24 de juny del 2022, almenys 23 persones van morir en intentar saltar la tanca de Melilla

El PSOE s'alinea amb PP i Vox per vetar la comissió d'investigació sobre el salt a Melilla

El ministre Fernando Grande-Marlaska compareixerà el 30 de novembre al ple del Congrés per respondre sobre la tragèdia en què van morir almenys 23 persones

No hi haurà, almenys de moment, comissió d'investigació al Congrés sobre l'intent de saltar la tanca de Melilla que va deixar almenys 23 morts el 24 de juny passat. Ho ha rebutjat la junta de portaveus aquest divendres, amb els vots de PSOE, PP i Vox.

La comissió l'havien demanat Unides Podem i els socis d'investidura de Pedro Sánchez: EH Bildu, ERC, Més País i Compromís. Era la segona vegada que els mateixos grups havien registrat la petició al Congrés. La primera també es va tombar amb els vots del PP i dels socialistes.

Per contra, s'ha decidit que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, comparegui el 30 de novembre davant el ple per respondre sobre la tragèdia.

A més, el govern ha ofert als portaveus parlamentaris visionar abans les imatges gravades aquell dia a la frontera espanyola, en sessió secreta. Són les mateixes que es van remetre a la Fiscalia i al defensor del poble, que va investigar els fets i va concloure que Espanya va expulsar en calent 470 persones des de Melilla.

Marlaska sempre ha defensat que les morts no es van produir en territori espanyol. Una afirmació que qüestionen algunes fonts, com recollia recentment un reportatge de la BBC emès fa un parell de setmanes.

De fet, els diputats de la comissió d'Interior que es van desplaçar a Melilla a principis de mes i que ja van poder visionar les imatges de la Guàrdia Civil de la tragèdia van concloure el mateix. Segons Esquerra i EH Bildu, hi havia persones mortes o ferides a la part espanyola.

La versió del Ministeri de l'Interior és que els agents espanyols van actuar de manera "proporcionada" en resposta a l'"atac" violent a Melilla.

En la petició de comissió d'investigació rebutjada, els grups signants demanaven conèixer el nombre de víctimes, mortes i ferides, així com la seva identificació i investigar si l'ús de la força va ser justificat i proporcionat.

A més, proposaven investigar la suposada passivitat dels agents espanyols davant la incursió dels gendarmes marroquins a territori espanyol.

Malgrat que els morts oficials reconeguts són 23 persones, algunes ONGs eleven la xifra a la quarantena i l'Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH) també parla de 73 desapareguts.

ARXIVAT A:
MelillaMarrocMigracionsFernando Grande-Marlaska
Anar al contingut