Enfrontaments entre la gendarmeria marroquina i immigrants subsaharians a Melilla, al juny
El documental denuncia la violència extrema dels agents marroquins (EFE)

La BBC denuncia que els migrants del salt a Melilla van morir en territori espanyol

El Ministeri d'Interior ho nega i reitera que la Guàrdia Civil "va actuar de manera proporcional, ajustada a la legalitat i ferma davant d'un intent d'assalt violent"

RedaccióActualitzat

Un documental de la BBC capgira la versió oficial dels governs espanyol i marroquí sobre el salt de migrants a la tanca de Melilla del mes de juny. El treball periodístic conclou el que algunes fonts ja havien explicat a TV3: que les morts passen a Espanya perquè la tanca està construïda en territori espanyol.

La investigació de la cadena britànica, documentada amb imatges i testimonis de primera mà, eleva la xifra de víctimes mortals a 24, una més del que s'havia dit fins ara. Altres fonts, però, eleven la xifra a una quarantena.

També calcula que hi hauria 70 desapareguts més i sosté que la policia espanyola va ser la responsable d'unes 300 devolucions en calent a la frontera amb el Marroc i denuncia la violència extrema dels agents marroquins, mentre guàrdies espanyols s'ho miraven.

Un dels testimonis que recull el documental, en Youssuff, relata: "Els espanyols van venir i em van lligar les mans. Jo estava bé, no tenia lesions i llavors els agents espanyols em van agafar i em van entregar a la policia marroquina".

Llavors, assegura que el van agredir: "Em donaven puntades de peu, altres em pegaven. Un, amb un pal molt contundent, em va començar a etzibar cops al cap. Vaig caure i ja no em vaig poder moure".

Una protesta a Madrid, l'endemà de l'intent d'accedir a Melilla per part de centenars de persones
Una protesta a Madrid, l'endemà de l'intent d'accedir a Melilla per part de centenars de persones (Reuters/Nacho Doce)

Interior nega les acusacions

El documental també afirma que el Ministeri d'Interior hauria amagat imatges de càmeres de seguretat que podrien ser clau per a la investigació del cas.

El Ministeri desmenteix totes les acusacions i assegura que les actuacions es van ajustar a la llei.

Aquest dimecres hi ha insistit el ministre Fernando Grande-Marlaska. Responent a una pregunta del PP en la sessió de control al govern, al Congrés dels Diputats, ha afirmat que "Espanya és un país segur".

També el mateix ministeri ha emès un comunicat en què reitera "el suport més ferm a l'actuació de la Guàrdia Civil" i referma que "va actuar de manera proporcional, ajustada a la legalitat i ferma davant d'un intent d'assalt violent a la nostra integritat territorial".

El text afegeix que és "decebedor i sorprenent" que es facin "acusacions de gran gravetat sense el suport de cap prova". I conclou: "absolutament ningú, ni la Guàrdia Civil, ni la Gendarmeria, ni la Fiscalia General de l'Estat, ni el Defensor del Poble ni les autoritats marroquines sostenen que les morts van tenir lloc al territori nacional".

Les tanques a la frontera entre Nador i Melilla
Les tanques a la frontera entre Nador i Melilla (EFE/María Traspaderne)

El cas, però, fa revifar les crítiques des d'Unides Podem. El president del grup parlamentari al Congrés, Jaume Asens, ha celebrat que s'evidenciïn el que qualifica d'"invencions de la versió oficial".

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", ha dit que "desmunta les falsedats" de la versió oficial. "La massacre de Melilla no va ser una operació ben resolta, va ser una operació il·legal". És per això que exigeix una rectificació a Marlaska i demana al PSOE que permeti una investigació al Congrés.

Un grup de diputats de l'oposició viatjaran dilluns que ve a Melilla, dins d'una delegació de la Comissió d'Interior del Congrés. Segons han informat aquest dimecres, esperen poder visionar les imatges gravades per les càmeres de vigilància de la frontera amb el Marroc el 24 de juny.

A mitjans d'octubre, el defensor del poble va concloure que es van retornar 470 persones al Marroc sense respectar les garanties legals nacionals i internacionals. Els migrants volien sol·licitar asil a Espanya, i no ho van poder fer perquè la Guàrdia Civil els va expulsar en aquell mateix moment.

ARXIVAT A:
Fernando Grande-MarlaskaMarrocMelilla
Anar al contingut