El defensor del poble conclou que Espanya va expulsar en calent 470 persones des de Melilla

Després d'analitzar la documentació aportada pel Ministeri de l'Interior i el d'Inclusió, Ángel Gabilondo conclou que les expulsions en calent es van fer sense individualitzar els casos i sense cap control judicial

Ferran MorenoActualitzat

El defensor del poble conclou que es van retornar 470 persones al Marroc sense respectar les garanties legals nacionals i internacionals, en l'intent d'accedir a Melilla el mes de juny passat.

Els migrants volien sol·licitar asil a Espanya, i no ho van poder fer perquè la Guàrdia Civil els va expulsar en aquell mateix moment.

Després d'analitzar la documentació aportada pel Ministeri de l'Interior i el d'Inclusió, Ángel Gabilondo conclou que les expulsions en calent es van fer sense individualitzar els casos i sense cap control judicial.

El defensor segueix insistint, alhora, en la necessitat de reforçar ambaixades i consolats perquè els sol·licitants d'asil no hagin de posar en perill la seva vida.

L'organisme diu que aquell dia "es va registrar una situació de risc previsible" en vista del desenvolupament inicial dels esdeveniments, i no dona per conclosa l'actuació a l'espera de més documentació de la Secretaria d'Estat de Seguretat.

La institució ha demanat més imatges al Ministeri de l'Interior i té obertes diverses actuacions per esclarir els fets.

El defensor del poble també ha traslladat a la Fiscalia un cas de lesions, ha demanat informació sobre els procediments per determinar l'edat a un centre de Melilla i investiga el protocol seguit amb els ferits.

De moment, la institució recomana a Interior que revisi els protocols d'actuació que s'activen amb la policia marroquina i recorda al ministeri els deures legals que té, entre els quals "garantir el dret a la integritat física i moral" de les persones migrants "sense que ningú pugui ser sotmès a maltractaments, tractes inhumans o degradants".

El Ministeri de l'Interior ja ha contestat que les expulsions es van fer en la més estricta legalitat.

Penes de presó de 2 i 3 anys i cadàvers sense enterrar

Encara ara continuen 23 cadàvers a la morgue de l'Hospital de Nador, segons l'Associació Marroquina dels Drets Humans (AMDH), que afegeix que només un ha estat identificat.

"Hi ha famílies que han vingut fins a Nador per fer la identificació dels seus fills i que no han tingut resposta de les autoritats", explica Omar Naji, portaveu d'AMDH a Nador.

L'associació, en contacte amb les persones que busquen els seus familiars, comptabilitza fins a 76 desapareguts que no figuren ni entre els morts ni entre els jutjats. "No tenim resposta, ara mateix", diuen.

A més, de les persones que es van expulsar en calent, a 87 encara se les està jutjant al Marroc. El tribunal d'apel·lació ja n'ha condemnat 73 a entre 2 i 3 anys de presó, i a 14 més a 8 mesos de presó a l'espera que la segona instància pugui agreujar-ne les penes.

"Penso que les autoritats marroquines volen fer por als migrants per evitar que ho tornin a intentar."

Per a ell, la violació dels drets humans per part de l'estat espanyol és doble: "Primer, per no permetre a demandants d'asil de sol·licitar l'asil a l'interior de Melilla. I segon, per exposar els migrants expulsats a un tractament cruel."

Recorda, però, que la responsabilitat és "compartida" entre el govern marroquí i l'espanyol, en uns fets que van acabar amb 23 morts, segons les xifres oficials, i fins a 40, segons alguna ONG.

Un miler i mig de persones van intentar creuar la tanca forçant-ne una de les portes el 24 de juny passat. La Fiscalia també està investigant l'encapsulament per part de la gendarmeria marroquina i l'actuació de les forces de seguretat de l'Estat que van llançar gasos i projectils.

ARXIVAT A:
Melilla
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut