Madrid

El PSOE i ICV-EUiA promouen una iniciativa al Congrés perquè els immigrants puguin votar en les municipals

Els grups parlamentaris, el PSOE i Iniciativa-Esquerra Alternativa, han presentat avui conjuntament al Congrés una proposició no de llei per promoure que els immigrants no comunitaris amb permís de residència puguin votar en les eleccions municipals. La mesura afectaria uns 2 milions d'immigrants a l'Estat i 600.000 a Catalunya. El portaveu del PSOE al Congrés, Diego López Garrido, s'ha mostrat confiat que la proposta s'aprovi el pròxim setembre.

Actualitzat

El PSOE i ICV-EUiA han presentat un text per impulsar convenis amb els països amb més ciutadans d'origen que ara viuen a Espanya perquè els immigrants puguin votar en les eleccions municipals de l'any que ve. Els promotors han afegit que la mesura que afectaria uns dos milions d'immigrants que viuen i treballen legalment a l'Estat. A Catalunya, la iniciativa afectaria gairebé unes 600.000 persones. Per tirar-la endavant, el govern hauria d'accelerar la signatura d'acords i convenis amb els països amb un major nombre de residents legals a l'estat espanyol. És a dir, ratificar els ja existents amb països com l'Argentina o Veneçuela i firmar-ne de nous amb el Marroc i l'Equador.

La proposició pretén, segons el portaveu d'ICV-EUiA, Joan Herrera, reconèixer els estrangers legals no només com a treballadors, sinó com a ciutadans de ple dret. A més, considera que la proposta servirà per lluitar contra la xenofòbia i enfortirà el sistema democràtic. L'alcalde de Barcelona, Joan Clos, ha trobat bona la proposta, però és partidari que el dret de vot dels immigrants també s'estengui als altres comicis. Els col·lectius d'immigrants, per la seva banda, la consideren un bon punt de partida, malgrat que es queda a mig camí, segons han assegurat.

En una conferència de premsa posterior a la presentació de la proposta, el portaveu del PSOE, Diego López Garrido, ha mostrat la seva confiança en el fet que la proposició s'aprovi al setembre. "Nosaltres intentarem que el mes de setembre aquesta proposició no de llei entri al Congrés i estigui aprovada al ple de la cambra aquest mateix mes", ha explicat.

Garrido considera que un cop s'aprovi la proposició, és molt important que s'aclareixi la interpretació de l'article 13.2 de la Constitució respecte a l'extensió del vot a estrangers, que utilitza l'expressió "atenent a criteris de reciprocitat" per delimitar el dret dels immigrants a escollir i ser escollits en els comicis municipals que se celebren a Espanya. En aquest sentit ha recordat que en països com l'Equador, un dels països d'on arriben més immigrants, la legislació prohibeix el vot dels ciutadans estrangers, mentre que en altres països no hi ha eleccions democràtiques. Per això el portaveu del PSOE sol·licita al Consell d'Estat un informe sobre la constitucionalitat d'aquesta mesura.

Així mateix, López Garrido ha explicat que amb aquesta proposició, el PSOE també vol potenciar el dret a sufragi en el conjunt de la comunitat iberoamericana i avançar així en el "concepte de ciutadania iberoamericana" i en la creació d'un "espai judicial comú".

L'objectiu principal del PSOE, però, ha dit que és afavorir que el màxim nombre d'immigrants puguin votar el 2007 i promoure així una millor integració en la societat espanyola a través del dret a vot.

Entre els seus objectius, el Pla Estratègic de Ciutadania i Integració 2006-2009, aprovat al Consell de Ministres el passat 23 de juny i que es troba en la fase de consultes en la Secretaria d'Estat d'Immigració, recull la promoció de convenis bilaterals amb els principals països d'origen de la població immigrada que possibilitin la reciprocitat del dret a la participació política. En aquest sentit, preveu la creació d'un programa específic per impulsar convenis a través dels quals s'analitzi la possibilitat de firmar els acords i que aquests tractes es desenvolupin en la normativa espanyola.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut