Per què serveixen les comarques?
Un control de la Guàrdia Urbana de Barcelona a la ronda del Litoral (ACN/Blanca Blay)

El Procicat decidirà aquest dijous si aixeca el confinament comarcal dilluns que ve o el 22

El pla que el govern prepara per a Setmana Santa permetria la mobilitat interna dins de Catalunya amb una certa llibertat

Actualitzat

Actualització de la notícia: Dilluns 15 s'aixeca el confinament comarcal i el comerç reobre els caps de setmana

El Procicat anunciarà demà si aixeca el confinament comarcal dilluns vinent o el següent, el 22 de març, segons ha pogut saber TV3.

Es tracta d'una decisió meditada des de fa dies per donar aire als sectors més castigats per les restriccions de mobilitat i en un moment en què les dades epidemiològiques continuen a la baixa.

La portaveu del govern, Meritxell Budó, ja va assegurar, en la roda de premsa d'aquest dimarts, que "tot apunta" que el confinament perimetral comarcal "s'aixecarà ben aviat"; una decisió --afegia-- que com sempre es prendria si les dades epidemiològiques no canvien la tendència que tenen darrerament.

Així doncs, el pla que el govern prepara per a la Setmana Santa permetria la mobilitat interna dins de Catalunya amb una certa llibertat.

En canvi, el confinament perimetral de tot Catalunya es mantindrà, després que ho hagin pactat totes les comunitats autònomes amb Sanitat.

El Procicat d'aquest dijous també tindrà sobre la taula aixecar el tancament dels comerços no essencial els caps de setmana.

Fa dies que el Govern ha donat indicacions d'estar treballant en un pla per flexibilitzar les restriccions de mobilitat a Catalunya de cara a les vacances de Setmana Santa.

No obstant, tot apunta que l'anunci que faci demà el Procicat no afectarà una de les grans mesures per restringir la interacció social: els horaris de la restauració.

El Gremi de la Restauració de Barcelona demana poder recuperar l'activitat fins a les deu de la nit. Actualment, els locals poden obrir ininterrompudament de set i mitja del matí fins a les cinc de la tarda.

El director general de Salut, Adrià Comellas va recomanar ahir una flexibilització similar a les vacances de Nadal.

"Tots tenim moltes ganes de Setmana Santa amb més normalitat, la societat està esgotada i ho hem de tenir present a l'hora de prendre decisions. Podem pensar en alternatives com per Nadal. Abans de prendre decisions, cal veure el comportament de la infecció i si han baixat els contagis i la pressió assistencial."


Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, ha alertat en una entrevista a RAC1 d'aixecar restriccions amb la previsió d'una quarta onada de contagis:

"El problema d'aixecar els confinaments és que moltes persones volen tornar a la normalitat i això origina contagis. Només cal veure què ha passat a la Vall d'Aran i la Cerdanya, amb una de les incidències més altes de Covid. Hem de ser molt prudents. No vulguem salvar la Setmana Santa com el Nadal perquè la previsió d'una quarta onada hi és."

 

La situació epidemiològica avui

D'acord amb les darreres dades facilitades pel Departament de Salut, la velocitat de propagació de Covid-19 a Catalunya, l'Rt, es manté un dia més en 0,92.

El risc de rebrot baixa tres punts, fins a 195. En paral·lel, la incidència a 14 dies disminueix i passa de 219,46 a 217,66.

S'han declarat 1.202 nous casos confirmats per PCR o TA, el 4,61% de les proves de la darrera setmana ha donat positiu.

S'han notificat de 28 noves defuncions i el total és de 20.930 en tota la pandèmia. Hi ha 1.552 pacients ingressats als hospitals, de les quals 481 persones són crítics, 21 crítics menys que fa 24 hores.

Hi ha 595.769 vacunats amb la primera dosi (+14.690) i 214.007 amb la segona (+5.106).

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut