Sanitat acorda amb les comunitats el tancament perimetral per Setmana Santa
Turistes en una platja de Tenerife, en una imatge d'arxiu (EFE/Ramón de la Rocha)

Sanitat acorda amb les comunitats el tancament perimetral per Setmana Santa

L'acord, que s'ha de ratificar dimecres que ve, també preveu el toc de queda nocturn de les 10 de la nit a les 6 del matí

RedaccióActualitzat

Acord del Ministeri de Sanitat i les comunitats per mantenir el tancament perimetral durant la Setmana Santa. És a dir, perquè no es permeti la mobilitat entre autonomies excepte pels motius ja previstos en l'actual estat d'alarma, com la tornada al lloc de residència habitual o familiar o les causes de força major.

S'ha decidit en la Comissió de Salut Pública d'aquest dijous i s'haurà de ratificar en el Consell Interterritorial de dimecres de la setmana que ve.

 

El document demana evitar "viatges no necessaris" i insta els governs autonòmics a "no abaixar el nivell d'alerta" des de les dues setmanes abans de Pasqua "encara que els indicadors siguin favorables".

En cas d'haver de fer el desplaçament, es recomana fer-se una PCR o un test d'antígens abans del viatge o en arribar a la destinació.

Sanitat acorda amb les comunitats el tancament perimetral per Setmana Santa
Control dels Mossos a la C-16 durant el tancament perimetral de la Cerdanya (ACN/Marta Lluvich) (ACN/Marta Lluvich)

 

Reunions de màxim 4 persones

També s'ha establert limitar les reunions en espais públics o privats a un màxim de quatre persones tant a l'exterior com a l'interior i mantenir el toc de queda entre les deu de la nit i les sis del matí.

Justament, a Catalunya s'ha establert que la reunions poden ser des dilluns 8 de març d'un màxim de 6 persones i ja no caldrà que es limitin a dos grups de convivència. La Generalitat plantejarà a la reunió interterritorial que límit de 6 persones. 

El pacte acorda també que no es faran esdeveniments que impliquin aglomeracions o concentracions.

El document desaconsella expressament les trobades de no convivents en domicilis o en altres espais tancats.

 


Madrid, en contra però acata la decisió

El govern de Madrid ha votat en contra de la proposta del Ministeri a la Comissió de Salut Pública, però ha afegit que "sempre acata" la decisió.

Madrid rebutja tant el tancament perimetral com avançar a les 22 hores el toc de queda, que ara té establert a les 11 de la nit, i reduir l'aforament a les terrasses de 6 a 4 persones per taula perquè és "un retrocés per a les mesures actuals" que té la comunitat.

 

Sanitat acorda amb les comunitats el tancament perimetral per Setmana Santa
Un cambrer passa entre la clientela en una terrassa a València (EFE/Kai Försterling)

 

També les Canàries estan en desacord amb el tancament perimetral, tot i que s'ha declarat disposat a adoptar restriccions addicionals. 

Preguntada per si les comunitats autònomes tindran marge per modificar les mesures, la secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, ha afirmat que s'han d'aprovar al Consell Interterritorial de la setmana que ve com una declaració d'actuació coordinada "perquè necessitem un missatge unívoc per la població". 

Calzón ha remarcat que cal mantenir el sacrifici: 

"Estem en un moment absolutament crític. Per fi freguem d'aprop l'esperança de la vacuna, però encara no hem aconseguit una cobertura de vacunació que dificulti la transmissió i tenim l'amenaça de noves variants. (...) Cal superar aquesta última etapa de sacrifici fins que aconseguim protegir-nos."

 

Cau la recomanació dels estudiants

El principal canvi respecte a l'esborrany que s'ha portat a la comissió és que s'ha eliminat del text, per falta d'acord, la recomanació que els estudiants universitaris que viuen en alguna altra regió o país durant el curs no tornin a casa per les vacances.    

La Comissió de Salut Pública ha decidit també fer una campanya institucional per evitar que es relaxin les mesures de prevenció, amb el lema "No salvem setmanes, salvem vides".

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut