Imatge d'arxiu de l'aeroport Charles de Gaulle, a Roissy (Foto: Reuters)
L'aturada de les refineries obliga els aeroports a consumir les seves reserves de cru (Reuters)
París

El principal aeroport francès té reserves de querosè només fins dimarts

La vaga continua a França i els aeroports consumeixen les seves reserves de cru per l'aturada a les 12 refineries del país. A París, l'aeroport Roissy-Charles-de-Gaulle, el principal de la capital francesa, té reserves fins dimarts, mentre que l'altre aeroport, el d'Orly, podria funcionar encara uns dies més amb les reserves de cru. La ministra d'Economia, Christine Lagarde, ha fet una crida a la calma, i ha assegurat que no hi ha escassetat de petroli. Tot això mentre França es prepara per viure aquest dissabte el cinquè dia consecutiu de vaga i la novena jornada de manifestacions contra la reforma de les pensions impulsada per Sarkozy. Els sindicats han convocat 200 manifestacions i esperen que siguin multitudinàries.

Actualitzat
Les reserves de cru dels aeroports parisencs es van consumint mentre la vaga continua a les 12 refineries del país, 10 de les quals estan totalment aturades. El principal aeroport de París, el Roissy-Charles-de-Gaulle, disposa de reserves fins dimarts, mentre que el d'Orly encara podria funcionar alguns dies més amb les reserves. A més, segons la premsa local, la Direcció General d'Aviació Civil hauria recomanat als avions procedents d'altres països que omplin els seus dipòsits abans de volar cap a França per assegurar-se la tornada. 

L'oleoducte que porta cru als aeroports de la capital funciona amb intermitències després que aquest divendres el transport de cru als aeroports parisencs quedés tallat.

Tot i els problemes en les reserves, el trànsit aeri encara funciona amb normalitat i el govern ha volgut fer una crida a la calma. La ministra d'Economia, Christine Lagarde, ha assegurat que no hi ha escassetat de combustible a França i que el país encara disposa de cru per diverses setmanes. Lagarde ha xifrat en el 2% les benzineres que han esgotat tot el combustible, 230 del total de les 3.000 que hi ha al país.

200 manifestacions

Els efectes de l'aturada es noten a una França que aquest dissabte torna a sortir al carrer contra la reforma de les pensions. El país viu la novena jornada de mobilitzacions i suma ja el cinquè dia consecutiu de vaga contra la reforma de Nicolas Sarkozy que preveu elevar de 60 a 62 l'edat de jubilació. 

Els sindicats han convocat 200 marxes arreu del país i esperen congregar milions de persones. Els càlculs són que les manifestacions seran, un altre cop, multitudinàries. Segons els sindicats, fins ara les mobilitzacions més multitudinàries van ser dimarts passat, quan van sortir al carrer, segons aquestes fonts, tres milions i mig de persones.

Afectacions als transports

L'aturada està afectant els transports amb Catalunya. De moment, els vols de l'aeroport del Prat que van cap a França estan operant amb normalitat, però sí que hi ha afectacions als serveis de Renfe. El Talgo Montpeller-Cartagena i el Montpeller-Lorca comença el recorregut a Portbou i el tram des de Montpeller es fa per carretera. El Talgo Montpeller-Barcelona s'ha suspès. Pel que fa als trens hotel, el trajecte del Barcelona-Milà es fa per carretera. El Barcelona-Zuric es fa fins a Ginebra en autobús i de Ginebra a Zuric en tren, i el tren hotel Barcelona-París s'ha suprimit.

Les refineries, encara en vaga

Mentrestant, les 12 refineries del país continuen en vaga i segueixen els bloquejos als dipòsits de combustible que hi van haver aquest divendres, un dia en què les protestes es van endurir.

I un altre front obert són les protestes dels estudiants, que prenen cada cop més protagonisme. De fet, aquest divendres ja hi va haver 300 instituts que no van poder obrir amb normalitat i diversos estudiants es van afegir a les protestes amb l'argument que són ells, els més joves, els que estaran més afectats per la reforma.
Anar al contingut