El secretari general del PP, Teodoro García Egea, en una roda de premsa
El secretari general del PP, Teodoro García Egea, en una roda de premsa

El PP i Cs no aniran junts a Galícia, però deixen la porta oberta a Catalunya i Euskadi

En una reunió, Ciutadans i PP mantenen la porta oberta a una unió del centredreta a les eleccions als parlaments català i basc

Actualitzat

El PP i Ciutadans mantenen obertes les converses de cara a una aliança electoral al País Basc i a Catalunya, tot i que s'allunya la possibilitat que la fórmula batejada com "Mejor Unidos" es produeixi també a Galícia.

L'endemà que Iñigo Urkullu i Alberto Núñez Feijóo avancessin les eleccions basques i gallegues al 5 d'abril, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, i el responsable d'Acció Institucional de Ciutadans, José María Espejo Saavedra, s'han reunit al Congrés per valorar les possibilitats de dur a terme una coalició electoral de centre-dreta com la que va defensar Inés Arrimadas.

A la trobada, que els populars han qualificat de "productiva" i els taronges de "preocupant", no hi ha hagut d'acord per a una coalició a Galícia. Fonts de Ciutadans apunten que  "batallaran" per presentar-se junts al País Basc, Galícia i Catalunya:

"Volem saber què pensa el PP i Pablo Casado d'aquesta iniciativa i ens preocupa que es puguin plegar a les tesis d'aquells que prefereixen posar les sigles i els interessos partidistes per damunt dels interessos generals dels ciutadans d'aquestes comunitats."

 

 

Inés Arrimadas, en la compareixença d'aquest dimarts al Congrés
Inés Arrimadas, en la compareixença d'aquest dimarts al Congrés (EFE / Ballesteros)

 

Segons fonts del PP, tots dos han constatat en la necessitat d'una unió del centredreta, per evitar que l'esquerra, aliada amb "radicals i independentistes" aprofiti la fragmentació de vot:

"Hem coincidit en la necessitat d'establir mecanismes perquè el centredreta vagi unit en aquests territoris perquè l'esquerra, els radicals i els independentistes no aprofitin la fragmentació de vot."

Els populars, però, separen Galícia d'aquesta fórmula. El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, que aquest dimarts ha anunciat que optarà a un quart mandat, rebutja una coalició amb Ciutadans perquè creu que "el que funciona, no es canvia".

La portaveu de Ciutadans al Congrés, Inés Arrimadas, ja li ha respost demanant-li sentit d'estat davant l'"amenaça nacionalista":

"M'ha sorprès el cop de porta del senyor Feijóo a la primera de canvi. De debò, quan hi ha enquestes que diuen que està a un escó o dos de perdre la majoria absoluta?"

Els dos partits s'emplacen a continuar negociant, però amb el rellotge en contra: els terminis per presentar coalicions al País Basc i a Galícia acaben a finals de la setmana que ve.

ARXIVAT A:
PPCs
Anar al contingut