El lehendakari, en el moment d'anunciar l'avançament electoral per al 5 d'abril
El lehendakari, en el moment d'anunciar l'avançament electoral per al 5 d'abril
Vitòria

Urkullu avança les eleccions basques al 5 d'abril per no coincidir amb Catalunya

El president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, convoca eleccions per al mateix dia

Actualitzat

El lehendakari Iñigo Urkullu ha dissolt el Parlament i ha anunciat eleccions anticipades a Euskadi per al diumenge 5 d'abril. Urkullu vol allunyar el calendari electoral basc del de Catalunya, on Quim Torra va anunciar comicis al Parlament un cop s'hagin aprovat els pressupostos, perquè els debats sobre Catalunya no interfereixin en la política del País Basc.

En un context dolç per al PNB, que va guanyar clarament les darreres eleccions generals, Urkullu ha explicat que avança els comicis perquè el clima electoral "s'ha instal·lat" al País Basc i això complica l'aprovació de projectes que hi ha en marxa a la cambra de Vitòria:

"El clima electoral s'ha instal·lat a Euskadi. Hem comprovat que la dinàmica iniciada al Parlament basc farà molt difícil avançar en l'aprovació dels projectes o proposicions de llei que hi ha en tramitació."

En una compareixença extraordinària a la seu de la Presidència, a Vitòria, el lehendakari ha defensat que la decisió és en "benefici de la societat basca", que així s'estalviarà una "campanya permanent de vuit mesos" si hagués mantingut la data dels comicis per a la tardor.

 

Urkullu ha anunciat l'avançament electoral acompanyat del seu govern
Urkullu ha anunciat l'avançament electoral acompanyat del seu govern (EFE / David Aguilar)

 

Amb les eleccions a la primavera, Urkullu calcula que hi haurà govern abans de l'estiu, de manera que es podrà avançar en la tramitació dels pressupostos de l'any vinent.

La dissolució del Parlament suposa el final de l'onzena legislatura al País Basc, iniciada després de les eleccions de 2016, guanyades pel PNB per davant d'EH Bildu i Elkarrekin Podem.

 

 

Una decisió motivada per la situació a l'estat i a Catalunya

El lehendakari ha reconegut que aquest avançament electoral també està motivat per la "situació general a l'estat i com Catalunya podria afectar el govern espanyol":

"No és una qüestió de Catalunya, sinó de com Catalunya pogués afectar també el govern espanyol i, de rebot, del govern espanyol el conjunt de les institucions i administracions."

 

Avís a Sánchez, Torra, Feijóo i Chivite

Abans d'anunciar la convocatòria electoral, el lehendakari ha comunicat la seva decisió al president del govern espanyol, Pedro Sánchez; i als presidents català, gallec i navarresa, Quim Torra, Alberto Núñez Feijóo i María Chivite, respectivament.

Urkullu ha explicat als mitjans de comunicació que, a banda dels seus socis de govern del PSE-EE i el president del PNB, Andoni Ortuzar, també ho ha dit als portaveus dels grups parlamentaris a Vitòria.

 

 

Eleccions a Galícia també el 5 d'abril

A la tarda, el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ha anunciat que també avança les eleccions al Parlament de Santiago al 5 d'abril.

És la quarta vegada consecutiva que coincideixen els comicis al País Basc i a Galícia, després del 2009, 2012 i 2016. Tanmateix, Núñez Feijóo ha insistit que ha pres la decisió "pensant en què és millor per a Galícia".

 

Núñez Feijóo, després de la reunió de govern extraordinària d'aquest dilluns
Núñez Feijóo, després de la reunió de govern extraordinària d'aquest dilluns (EFE / Lavandeira jr)

 

L'objectiu de l'avançament dels comicis, segons ha explicat el president gallec, és "reduir el màxim el període electoral". D'aquesta manera, en comptes d'un període electoral "de sis o set mesos", que és el que hi hauria hagut si les eleccions se celebressin a la tardor, serà de 54 dies.

A més, el president gallec també ha anunciat la data de constitució del nou Parlament, que serà el 5 de maig, un mes després de les eleccions.

Precisament, hores abans de la compareixença de Feijóo, diversos periodistes han preguntat a Urkullu si Feijóo li havia comunicat la seva intenció de convocar les eleccions al Parlament gallec també per al 5 d'abril, a la qual cosa el lehendakari ha dit que corresponia al mandatari gallec respondre-ho.

 

El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, durant l'anunci de l'avançament electoral
El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, durant l'anunci de l'avançament electoral (EFE / Lavandeira jr)

 

 

ARXIVAT A:
GalíciaPaís Basc
Anar al contingut