El portaveu del PP a l'Assemblea d'Extremadura, Miguel Cantero.
El portaveu del PP a l'Assemblea d'Extremadura, Miguel Cantero.
Badajoz

El PP extremeny es veu víctima d'un "espoli fiscal" si Catalunya surt del règim comú

Es veu víctima d'un "espoli fiscal" si Catalunya surt del règim comú

Actualitzat

El PP extremeny no vol sentir a parlar de concert econòmic per a Catalunya. Ho va sentir a dir al número dos del PSOE a les eleccions europees, Ramón Jáuregi, i l'endemà ha posat el crit al cel.

Els populars han registrat una petició a l'Assemblea d'Extremadura perquè l'hemicicle insti el govern espanyol a mantenir Catalunya dins el règim comú espanyol i a fer el que calgui per blindar el principi de solidaritat entre les comunitats autònomes.

La proposta de pronunciament argumenta el seu propòsit amb un seguit d'advertiments que el Partit Popular creu que són perjudicials per a Extremadura i el conjunt d'Espanya en el cas que Catalunya tingui un concert. El primer és contundent: "suposaria un espoli fiscal per a Extremadura".

Els càlculs del PP xifren en un 12% els ingressos actuals que perdria Extremadura en l'escenari que promou Jáuregi, i avisa que, arribats a aquest punt, a la comunitat autònoma només li quedarien dues opcions: aplicar retallades per valor de 400 milions d'euros o recentralitzar les competències en Sanitat i Educació perquè sigui l'Estat qui garanteixi un servei públic en condicions en aquests àmbits.

L'advertiment no és només de portes endins. El PP extremeny també vol posar en alerta la resta de comunitats de l'estat i les avisa que, en conjunt, la sortida de Catalunya del règim de finançament comú suposaria que tots plegats perdessin 16.000 milions d'euros.

La xifra coincideix amb el dèficit fiscal que des de Catalunya es calcula que es genera cada any després d'haver liquidat les aportacions catalanes a l'Estat i les inversions del govern central amb Catalunya. Madrid, però, desacredita aquest càlcul.

DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut