Madrid

El PP estendrà l'oferta d'Aguirre al PSOE per aturar Podem als ajuntaments d'Espanya però els socialistes ho descarten

Pocs mesos abans de les generals, els populars volen que es visualitzi que el PSOE entrega el poder a l'extrema esquerra

RedaccióActualitzat

El PP ha decidit prendre la iniciativa de cara als pactes postelectorals en aquells ajuntaments en què PSOE i Podem poden arribar a un acord. La idea és imitar l'oferta anti Podem d'Aguirre i estendre la mà als socialistes a tot Espanya per evitar que les llistes que compten amb el suport de Pablo Iglesias aconsegueixin el poder. Pocs mesos abans de les generals, el PP vol que es visualitzi que el PSOE entrega el poder a l'extrema esquerra.

Fonts populars han explicat que la direcció nacional del PP assumeix la proposta que la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, va fer dimarts al PSOE. Aguirre, amb 21 regidors, va oferir l'alcaldia al candidat socialista Antonio Miguel Carmona, tercera força amb 9 regidors, per impedir que la líder d'Ahora Madrid, Manuela Carmena, sigui la pròxima alcaldessa de la capital d'Espanya.

Abans d'exposar públicament la seva proposta, Aguirre va informar el vicesecretari d'Organització i Electoral del PP, Carlos Floriano, que tenia intenció de fer aquest oferiment al PSOE i ell li va donar la seva aprovació, segons les fonts consultades.

Els populars consideren que no poden mantenir-se passius davant del nou escenari electoral, fins al punt que estarien disposats a facilitar els acords amb els socialistes oferint un altre candidat o donant l'alcaldia al PSOE, com ha plantejat Aguirre. Això podria afectar feus tan importants com Madrid, Saragossa, Oviedo, Cadis, Santiago, Ferrol, la Corunya i València.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en declaracions des dels passadissos del Congrés, s'ha mostrat d'acord amb la proposta d'Esperanza Aguirre i amb el plantejament del seu partit de buscar acords entre el PP, el PSOE i Ciutadans en un "exercici de responsabilitat" per evitar que Podem pugui governar a les institucions.

El PSOE ja ha dit que ni es planteja un front d'aquestes característiques. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat que el seu partit té la "determinació de governar el canvi" que han reclamat els ciutadans en els comicis i que ho farà amb el diàleg amb altres formacions per arribar a possibles pactes.

Després de reunir-se amb el líder del PSOE, el dirigent de Podem, Pablo Iglesias, ha manifestat la seva disposició a pactes per treure el PP dels governs sempre que el PSOE faci un gir a les seves polítiques i sense entrar en governs presidits pels socialistes.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut