La maniobra del PP arriba després que els lletrats del Senat plantegessin en un informe aquesta possibilitat (Óscar J. Barroso/Europa Press)

El PP enfronta Senat i Congrés per l'amnistia en un xoc institucional inèdit en democràcia

Amb 148 vots a favor i 112 en contra, els populars han posat en marxa el mecanisme del "conflicte entre òrgans institucionals" per instar el Congrés a retirar la llei

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

David Melgarejo

Delegat de TV3 i Catalunya Ràdio a Madrid. Excorresponsal a París.

@DavidMelgarejo_
Actualitzat

El PP ha materialitzat l'advertiment i amb la seva majoria absoluta ha forçat en el ple d'aquest dimecres al Senat exigir al Congrés la retirada de la llei d'amnistia per inconstitucional. S'han emès 148 vots a favor de la proposta, 112 en conta i 1 abstenció.

La conseqüència és inèdita: s'ha provocat el primer conflicte institucional en democràcia entre les dues cambres i que en ultima instància haurà de resoldre el Tribunal Constitucional

Segons el reglament, el Senat exigeix la retirada de la llei d'amnistia al Congrés que ara tindrà un termini màxim de 30 dies per emetre una resposta. Si no es respon o es rebutja la retirada, el conflicte de competència entre les dues cambres arribarà al Constitucional.

El Tribunal de Garanties fixarà un termini de deu dies per presentar al·legacions i tindrà un mes per emetre un pronunciament. Tot i aquest nou escenari, no es preveu que la tramitació de la proposició de llei de l'amnistia al Senat s'allargui més enllà dels dos mesos previstos; a no ser que s'adoptessin mesures cautelaríssimes per part del TC.  

La maniobra del PP arriba després que els lletrats del Senat plantegessin en un informe aquesta possibilitat com una de les vies per paralitzar la tramitació de la polèmica proposició de llei. Insisteixen en què el PSOE va optar per una proposició de llei en comptes de plantejar una reforma constitucional, perquè l'amnistia --al seu entendre-- no està contemplada en la carta magna

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la seva intervenció aquest dilluns al Senat (ACN/Miquel Vera)

Amb aquest informe com a guia, els populars van cremant etapes en la seva ofensiva al senat. Dilluns la comissió general de les Comunitats Autònomes --després de la intervenció del President Aragonès i d'alguns dels barons populars encapçalats per Isabel Díaz Ayuso-- va aprovar un altre informe. Aquest sobre l'impacte de la llei d'amnistia en l'estat de les autonomies.  

El text assenyala que la proposició de llei trenca amb els principis de solidaritat i igualtat entre comunitats autònomes. Però incideix sobre tot --malgrat no ser el tema central-- en la inconstitucionalitat de la mesura.

L'informe es remetrà ara a la comissió mixta Constitucional-Justícia que els populars han creat a mesura per tramitar l'amnistia a la cambra alta. És l'espai on des del PP volen mostrar amb més elements el seu rebuig frontal a la llei, amb un calendari de compareixences i amb un text final d'oposició que és el que es remetrà al Congrés, i on la majoria progressista el rebutjarà, per donar l'amnistia --en principi-- per definitivament aprovada.


Veto a la proposició de llei

En el marc d'aquesta ofensiva, els populars també han registrat aquest dimarts al Senat una proposta veto a la proposició de llei orgànica d'amnistia en què al·lega que és "un colossal i insòlit exercici d'arbitrarietat", després d'una "tramitació fraudulenta" al Congrés, i considera que el seu principi no és la recerca de la reconciliació a Catalunya, sinó un "intercanvi de favors polítics".

La iniciativa, que consta de 18 folis, tampoc no paralitza la tramitació de la llei a la Cambra Alta, i s'incorporarà a la ponència de la comissió Constitucional-Justícia, juntament amb el de Vox i les esmenes parcials al text si n'hi hagués, perquè de moment cap altre grup ha anunciat que pensi registrar-ne.

ARXIVAT A:
PPCongrés dels DiputatsSenatAmnistia
Anar al contingut