La relíquia robada el 1979 (Ajuntament del Vendrell)

El periple del reliquiari robat fa 45 anys i que ara tornarà a Gandesa

La va comprar un col·leccionista sense saber que era robada i, anys després, la va donar al Museu Deu del Vendrell, on ha estat 30 anys exposada al públic

Quaranta-cinc anys després que el robessin de l'església Arxiprestal de l'Assumpció de Gandesa, i sense que se n'hagin trobat els lladres, el Reliquiari dels Sants Màrtirs ha tornat a l'Ebre. El Museu Deu del Vendrell l'ha retornat aquest dijous al bisbat de Tortosa. Aquesta peça, del segle XVI i d'estil plateresc, estarà exposada durant dos mesos a l'exposició permanent de la catedral de Tortosa i tornarà a la parròquia de l'Assumpció de Santa Maria de Gandesa, passat aquest temps.

Antoni Deu Font, col·leccionista d'obres d'art, va comprar aquesta relíquia a un antiquari de Barcelona sense saber que era una peça que havia estat robada. Dani Amorós, en declaracions a Ràdio Televisió El Vendrell, explica que la venda d'aquests objectes ha canviat molt des del 1979 fins avui. Actualment hi ha mecanismes legals que obliguen a tenir coneixement d'on prové cada peça, però abans no era així, i el senyor Deu la va comprar sense saber-ne la procedència.

El 1991, Deu va donar aquesta peça, juntament amb les 2.844 obres d'art que havia col·leccionat, a l'Ajuntament del Vendrell per tal que fossin exposades en un museu. Per això, l'any 1995 es va inaugurar el Museu Deu; per conservar, exposar i difondre la totalitat de les obres d'art que Deu havia donat.

El reliquiari va estar exposat al Museu Deu del Vendrell durant gairebé 30 anys, fins que, el 2019, l'historiador Hilari Muñoz el va localitzar a la web del museu.

Núria Payán, directora del Museu Deu, explica que un dia li va trucar la Guàrdia Civil perquè anés a veure unes peces, entre les quals hi havia aquest reliquiari: "Em va sobtar quan em vaig adonar que una de les peces era la que teníem al museu. Constava en unes diligències de l'any 79; va venir un expert i en analitzar-la va confirmar que es tractava de la mateixa que estaven buscant."

Gràcies a la tasca de conservació i difusió que ha fet el museu durant aquests anys, el reliquiari s'ha pogut retornar als seus propietaris i, fins ahir, es podia admirar en una vitrina de la Sala de les Catifes del Museu Deu, on ha tingut lloc la xerrada de comiat d'aquesta peça, que ara ja és a Tortosa.

 

Anar al contingut