Espelmes en record de Jan Kuciak i la seva parella, assassinats fa uns dies prop de Bratislava (Reuters)
Espelmes en record de Jan Kuciak i la seva parella, assassinats fa uns dies prop de Bratislava (Reuters)
Bratislava

El periodista assassinat a Eslovàquia investigava el vincle de la màfia i el govern

Jan Kuciak treballava en un reportatge sobre la relació de la 'Ndrangheta i dos col·laboradors del primer ministre

RedaccióActualitzat

El periodista assassinat fa uns dies a Eslovàquia juntament amb la seva parella investigava la connexió de la màfia italiana amb dos col·laboradors del primer ministre, Robert Fico. El cas ha provocat un terratrèmol polític, amb manifestacions contra l'executiu, i ha portat el ministre de Cultura a dimitir.

Amb el permís del portal on escrivia, Aktuality.sk, els principals diaris eslovacs, Sme, Právda i Novy Cas, ha publicat un extens reportatge en què estava treballant Jan Kuciak. El document revela la complexa xarxa eslovaca de la 'Ndrangheta, la màfia de Calàbria, a Itàlia.

Segons la investigació, que el periodista no va poder acabar, els vincles amb la màfia arriben a l'oficina del cap del govern, a través de dos assessors. Són l'assistent de personal, Maria Troskova, i el secretari del Consell de Seguretat de l'Estat, Viliam Jasan.

Tots dos han deixat el càrrec fins que acabi la investigació, però també han denunciat que el seu nom "s'està manipulant en la lluita política contra el primer ministre."

 

D'acord amb la investigació de Kuciak, que tenia 27 anys, la màfia opera a Eslovàquia fent frau fiscal amb factures falses i estafes a fons de la Unió Europea. També parla de tinença il·lícita d'armes i amenaces de mort a empresaris.

L'oposició parlamentària ha exigit a Fico que destitueixi el ministre de l'Interior, Robert Kalinak, i el director de la Policia, Tibor Gaspar.

 

També han fet aquesta petició centenars de persones que han desafiat el fred als carrers de Bratislava. Durant la manifestació s'han cridat lemes com "No volem viure en un país mafiós".

El ministre de Cutura i Mitjans de Comunicació, Marek Madaric, ha dimitit per l'impacte de l'assassinat:

"Durant el meu càrrec com a ministre de Cultura han assassinat un periodista i soc incapaç d'encaixar això, és molt frustrant i m'ha impactat molt."

El primer ministre, que lidera un govern de coalició, ha admès el "gest de solidaritat" del dimissionari. Fico ha ofert un milió d'euros de recompensa a qui aporti pistes sobre el doble assassinat, però ha acusat l'oposició d'aprofitar-se de la mort dels dos joves.

La mort de dues persones s'ha convertit en una arma per a l'oposició per fer sortir la gent al carrer i guanyar poder d'aquesta manera perquè no ho pot fer a través d'unes eleccions lliures.

En el passat, Fico havia qualificat de "brutes prostitutes antieslovaques" els periodistes que denunciaven presumptes casos de corrupció al seu govern.

L'assassinat de Kuciak és el primer d'un periodista a Eslovàquia i el cinquè a la Unió Europea durant l'última dècada, segons informa Reporters sense Fronteres.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió
Anar al contingut