El sopar oficial del Mobile amb la taula de les autoritats (EFE/Toni Albir)
Barcelona

El Mobile s'inaugura amb el sopar d'autoritats oficial amb el rei a Montjuïc

S'esperen més de 80.000 congressistes de 200 països i un impacte econòmic per a la ciutat de més de 350 milions d'euros en aquesta fira, que obre demà

RedaccióActualitzat

El Mobile World Congress torna aquest dilluns a Barcelona, amb la prèvia del tradicional sopar d'autoritats a la sala oval del Palau Nacional de Montjuïc, aquest diumenge.

El rei Felip VI, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez i el de la Generalitat, Pere Aragonès han coincidit al sopar de benvinguda, on també ha assistit l'alcaldessa Ada Colau, entre d'altres autoritats.

Com ja va passar a les dues edicions anteriors, Aragonès i Colau no han estat presents durant la primera salutació protocol·lària al rei, com mostra de rebuig a la monarquia, un gest que també està previst que facin a l'obertura del saló, dilluns.

El rei Felip i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una foto oficial a l'arribada a Barcelona

Capital digital

Als parlaments oficials, el president de la Generalitat, Pere Aragonès ha agraït a l'organització del saló que aposti per Barcelona. Ha dit que "Barcelona i Catalunya són la capital digital d'Europa", llocs on construir el futur i "compartir un món més pròsper" i ha comparat els valors d'aquest Mobile amb els que ja fa un segle va mostrar l'Exposició Universal de Barcelona de 1929, a Montjuïc.

També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit que "Barcelona és l'epicentre digital d'Espanya i del sud d'Europa". Colau ha demanat la col·laboració de la Generalitat per "conquerir junts el futur" i al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "que es regulin els preus del lloguer perquè tothom pugui seguir treballant i desenvolupant el seu talent a Barcelona i a les ciutats de l'estat".

Pedro Sánchez, el president del govern espanyol, ha parlat d'una "nova etapa centrada en tot allò que ens uneix" i "la voluntat compartida de superar les diferències i seguir avançant pel bé de la gent". També s'ha referit a "la dimensió humana" que ha de tenir la transformació digital i ha dit que "la digitalització ha d'ajudar a tancar bretxes i no crear-les".

La mateixa idea ha expressat també el rei Felip VI, que ha parlat en anglès, castellà i català. "Hem de situar la digitalització en el centre del desenvolupament econòmic", ha dit el rei, especialment en un context d'incertesa, amb les tensions geopolítiques derivades de la guerra. Al seu parlament també ha recordat que aquest any se celebra el 50 aniversari de la primera trucada amb un telèfon mòbil.

Arran de la presència del rei Felip VI a Barcelona amb motiu del Mobile World Congress, l'ANC ha convocat una concentració sota el lema "ni rei ni corona, independència", en una acció de protesta que s'ha fet a les Torres Venecianes, a tocar de la plaça Espanya. Durant l'acte s'han cremat fotografies del monarca espanyol.

L'ANC ha convocat una concentració de protesta per la presència del rei (CCMA)

El Mobile torna amb força

John Hoffman, el conseller delegat de la GSMA, ha pronosticat "un Mobile fantàstic", com a entitat organitzadora, en el dinar informal que s'ha fet a Barcelona amb centenars de representants empresarials i institucionals.

Aquest Mobile, que es fa fins al dijous 2 de març al recinte Gran Via de la Fira de Barcelona, recupera la normalitat plena, després que s'hagués de suspendre el 2020 i les edicions posteriors marcades per les restriccions de la pandèmia.

La fira, organitzada per GSMA amb la col·laboració de la Fira de Barcelona, xifra en uns 350 milions d'euros l'impacte econòmic a Barcelona i també es calcula que generarà 7.400 llocs de treball a temps parcial.

Hi ha la previsió de superar els 80.000 assistents, una xifra millor que la de l'any passat, tot i que lluny del rècord de 109.000 del 2019.

Una de les principals novetats d'aquest congrés serà la recuperació del públic asiàtic, que representarà el 25% dels congressistes. En total, 5.000 inscrits provindran de la Xina, després que el país asiàtic hagi aixecat les restriccions per viatjar. No hi seran els representants russos, ja que el Mobile mantindrà enguany el veto a les empreses i els delegats oficials vinguts de Moscou.  

ARXIVAT A:
Mobile World CongressFelip VI
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut