Pla tancat de l'obra 'Abuela María eating rice with beans and soup', de la pintora Luisiana Mera, exposada al MEAM. Imatge del 8 de m…
Pla tancat de l'obra 'Abuela María eating rice with beans and soup', de la pintora Luisiana Mera, exposada al MEAM. Imatge del 8 de març de 2021. (Horitzontal).

El MEAM reuneix una vuitantena d'obres de dones artistes per reivindicar la seva importància en l'art figuratiu

Actualitzat

ACN Barcelona.-El Museu Europeu d'Art Modern (MEAM) ha presentat aquest dilluns 'Women Painting (All over the world)', una exposició dedicada al paper de la dona en l'art figuratiu contemporani. La inauguració ha coincidit amb el Dia Internacional de la Dona, ja que la mostra "vol posar de manifest el paper que han tingut les dones", segons ha explicat la coordinadora d'exposicions del MEAM, Iris Oña, en declaracions a l'ACN. La mostra aplega un recull de 87 obres de 78 d'artistes de 25 nacionalitats diferents, entre les quals n'hi ha tres catalanes: Míriam Escofet, Alba Fabré i la il·lustradora Lola Vendetta. La mostra es pot visitar fins al 2 de maig i s'acompanya de diverses activitats per reivindicar "l'art en femení".

L'exposició recull pintures d'estils molt diferents, des de retrats fins a il·lustracions. En aquesta línia, la coordinadora d'exposicions ha explicat que s'han seguit tan sols "criteris tècnics" i que les obres s'han col·locat "per estètica", amb l'únic propòsit de "jugar amb els contrastos". A més, també es complementa amb algunes escultures. Després de 'Painting Today. International women Painters' (2019) i de 'Mujeres Artistas Hoy' (2018), el MEAM ha organitzat per tercera vegada una exposició amb tan sols obres d'artistes femenines. Amb això, el museu "referma la seva aposta i reivindicació per l'art figuratiu en femení". Oña ha comentat que "l'art figuratiu està predominat històricament per artistes masculins".En aquesta línia, dues de les artistes presents a la presentació han celebrat poder exposar en una mostra d'aquest tipus. "Tots els referents més rellevants que tinc, com Jenny Saville en pintura o Cristina García Rodero, en fotografia, són dones i jo moltes vegades trobo a faltar més dones referents en l'art", ha comentat la pintora Sandra Malvar Tortajada. Malvar, amb 24 anys, és de les artistes més joves que exposa a la mostra i, de fet, per primera vegada ha tingut la possibilitat d'exposar a Barcelona. "Quan em van contactar, per mi va ser una sorpresa increïble", ha assegurat. "El MEAM sempre ha estat per mi un lloc de referència", ha afegit. Malvar exposa 'La Llorona II', un dibuix que va fer durant el 2020 i que mostra "una de les persones més rellevants" per l'artista. "En l'art el que expliquem és el nostre propi recorregut", ha apuntat. "Com es pot veure a l'exposició hi ha moltíssimes propostes pintades per una dona", ha celebrat l'artista colombiana Sofia Zuluaga. Zuluaga ha destacat "la varietat" i "el talent" de les diferents obres. D'aquesta artista resident a Barcelona s'hi poden veure dues obres, l'autoretrat 'Res cogitans' i 'Cuale', el retrat d'un noi trans. L'artista ha avançat que formen part de la sèrie 'Panopticon', que va pintar durant el confinament. "S'hi veuen els humans intentant sortir de lligams", ha explicat. La coordinadora d'exposicions ha destacat les dues obres de la pintora francesa Anne-Christine Roda. 'Fanny' és la que apareix al cartell promocional de la mostra i 'Nicole', que va guanyar el primer premi de pintura al concurs de retrat 'ModPortrait' del 2020. Oña també ha posat el focus en l'obra 'Abuela María eating rice with beans and soup', un retrat de l'àvia de la pintora Luisiana Mera fet durant el confinament i inspirat en una videotrucada. Obres en duanesMalgrat tot, Oña ha explicat que encara estan pendents d'incorporar a la mostra cinc pintures, entre les quals la de la barcelonina Miriam Escofet, qui l'any 2019 es va encarregar de pintar un retrat de la Reina Isabel II. A causa del Brexit, l'obra d'aquesta pintora, 'The Heavens', es troba en una duana.

Anar al contingut