París

El jurat que investiga la mort de Diana reprodueix l'última nit de la princesa a París

El jurat britànic que investiga la mort de Lady Di ha fet aquesta nit una segona reconstrucció del recorregut que va fer la princesa abans de morir, des del seu hotel fins al pont de l'Alma, de París. El jurat s'ha traslladat a la capital francesa per reproduir, pas a pas, els esdeveniments d'ara fa deu anys i aclarir les causes de la mort de la princesa de Gal·les. El jurat ha refet així el trajecte en les mateixes circumstàncies de llum i de volum de trànsit que quan va passar l'accident.

Actualitzat

El jutge i els onze membres del jurat de Londres que investiguen la mort de la princesa Diana i Dodi al-Fayed han reproduït aquesta nit a París els últims moviments de la parella abans de morir a París. De fet, ja ho van fer ahir, però per tal de reproduir, amb la màxima fidelitat, el recorregut fins al pont de l'Alma, ho han repetit de nit. 

Tal com han mostrat que va fer aquella nit les últimes imatges de la princesa Diana en vida, el jurat ha sortit des del mateix hotel Ritz, en aquest cas en autocar. L'objectiu, trobar dades per esbrinar si tot va ser el complot que denuncia el pare de Dodi al-Fayed o un simple accident de trànsit per excés de velocitat i d'alcohol, com ja han conclòs les enquestes de les policies anglesa i francesa. 

Daniela Relph, especialista en monarquia britànica de la BBC, ha declarat respecte a la nova investigació: "Va ser assassinada? Estava embarassada? Estava promesa? Totes les qüestions estan obertes, tots els rumors desagradables. I ara intentaran, per fi, trobar respostes."

El jurat, acompanyat de forenses i la policia, ha inspeccionat amb detall el túnel on va tenir lloc l'accident mortal fa més de deu anys i l'hospital on va morir Diana.

A partir de demà el jurat continuarà amb les declaracions dels testimonis i emetrà un veredicte sobre les causes de la mort.

L'anell era de compromís

Abans d'emetre el seu veredicte, però, el jurat haurà de tenir en compte amb tota probabilitat el testimoni del joier Alberto Repossi. En les seves declaracions, Repossi assegura que Dodi al-Fayed havia comprat un anell de compromís per a Diana. De fet, segons la seva versió, la mateixa Diana havia escollit l'anell de la seva col·lecció Dis Mou Oui ("Digue'm sí"), durant una visita a Montecarlo a principis d'agost del 1997, i el mateix Dodi al-Fayed el va anar a recollir a la seva joieria de París, a la mateixa plaça Vendôme, molt a prop de l'hotel Ritz, des d'on va sortir la parella. Segons aquesta versió, Dodi pensava regalar a Diana l'anell de compromís en el seu apartament parisenc, cap on es dirigia el cotxe la nit que va tenir l'accident.

A més, el joier Repossi ha denunciat al diari italià "La Stampa" les pressions de Scotland Yard perquè canviés la seva declaració, i ha assegurat que en el seu moment va entregar a la policia metropolitana britànica la còpia del rebut que va donar a una secretària d'Al-Fayed, en la qual apareixia clarament escrit que l'anell en forma d'estrella i amb cinc diamants que Dodi va comprar per a Diana era de compromís. 

Però una font policial ha insistit a posar en dubte les afirmacions de Repossi recordant que el joier s'ha contradit en diverses ocasions. Així, Alberto Repossi hauria declarat al setembre del 1997, poc després de la mort de Diana, que efectivament existia un anell de compromís, extrem que més tard va matisar dient que no estava segur que l'anell fos per a aquest fi. En l'última investigació sobre la mort de la princesa, es va examinar un petit vídeo de set minuts en la qual es veia Dodi a la joieria parisenca del reconegut Repossi, però no s'hi apreciava que s'endugués cap anell.

La qüestió de l'anell és de vital importància, ja que una de les preguntes clau que haurà de respondre el jurat britànic que investiga ara la mort de la princesa, fa deu anys, és si s'havia quedat embarassada tot i prendre la píndola i si la parella volia contraure matrimoni. Les dues hipòtesis podrien fer prendre força a la teoria de la conspiració que sosté l'amo dels magatzems Harrod's, segons la qual la parella estava a punt de comprometre's i Diana estava embarassada del seu fill, un musulmà, cosa que la casa reial britànica no hauria vist amb bons ulls.

Anar al contingut