Sam Bankman-Fried, el 30 de març, a l'exterior del tribunal federal de Manhattan (Reuters/Amanda Perobelli)

El guru de les criptomonedes Bankman-Fried, declarat culpable de frau per la fallida d'FTX

El jurat l'ha condemnat pels set càrrecs a què s'enfrontava, un any després de l'enfonsament de l'imperi que l'havia convertit en milmilionari

RedaccióActualitzat

Sam Bankman-Fried, fundador de la plataforma FTX d'intercanvi de criptomonedes, i també del fons d'inversió Alameda Research, ha estat considerat culpable dels set càrrecs pels quals se l'ha jutjat durant un mes. 

Eren 2 càrrecs per frau i 5 per conspiració, dels quals ell es va declarar innocent.

El veredicte dels 12 integrants del jurat, que han deliberat més de quatre hores, és una clara victòria per al Departament de Justícia i per a Damian Willians, fiscal de Manhattan, que s'havia marcat com a prioritat lluitar contra la corrupció en els mercats financers.

"La criptoindústria pot ser nova, actors com Sam Bankman-Fried poden ser nous, però aquesta mena de frau és tan vella com el temps, i ja no tenim paciència per a això", ha declarat Williams a la sortida del tribunal federal que jutjava Bankman-Fried des del 3 d'octubre.

També ha dit que "Sam Bankman-Fried ha comès un dels fraus financers més grans de la història dels Estats Units".
 

En què consistia el frau

L'argument de l'acusació durant el judici ha estat que SBF passava diners d'FTX a Alameda, que els utilitzava per pagar préstecs i per concedir-ne de nous a ell mateix i a altres executius, que els utilitzaven per fer inversions de risc i grans donacions a polítics, amb la finalitat de promoure una legislació sobre criptomonedes favorable al seu negoci. 

Mentrestant, tanmateix, FTX assegurava que prioritzava la seguretat de les inversions dels seus clients.

Entre les campanyes finançades hi ha la que va portar Joe Biden a la Casa Blanca.

Bankman-Fried, dret, escolta el veredicte del jurat, que ha deliberat més de quatre hores (Reuters/Jane Rosenberg)


La tercera plataforma de criptomonedes mundial

SBF, que ara té 31 anys, va ser capaç d'amassar una fortuna de 26.000 milions de dòlars (més de 24.000 milions d'euros) en pocs anys, i convertir-se en un veritable guru de les criptomonedes.

FTX va convertir-se en la tercera plataforma d'intercanvi de criptomonedes del món. 

Ara fa un any, però, informacions que posaven en dubte la seva solvència van portar Bankman-Fried a declarar-se en fallida i admetre un forat de 8.000 milions de dòlars.

Aquest dijous, el seu advocat, Mark Cohen, s'ha mostrat "decebut" amb el veredicte i ha insistit que Bankman-Fried "manté la seva innocència i continuarà lluitant fermament contra els càrrecs contra ell".

"Pensàvem que seríem capaços de construir el millor producte del mercat, però, bàsicament, va resultar ser tot just el contrari", va declarar durant el judici SBF, que va voler testificar en la seva defensa.

També va assegurar que els traspassos de diners a Alameda estaven autoritzats i que no va adonar-se de com havia crescut el deute fins poc abans de la fallida.

Reacció dels pares de Bankman-Fried en conèixer el veredicte (Reuters/Jane Rosenberg)

Entre els assistents al judici, a primera fila, hi havia els seus pares, professors de dret a Stanford, als quals ha mirat un moment mentre es posava la mà al pit abans que se l'enduguessin de la sala.

Empresonat des que a l'agost el jutge Lewis Kaplan va revocar-li la llibertat provisional, Bankman-Fried coneixerà la seva sentència el 28 de març

Pot ser condemnat a dècades de presó.

Al març, a més, està cridat a un segon judici per càrrecs presentats contra ell a principis d'any, per donacions polítiques il·legals i conspiració per a frau bancari.

ARXIVAT A:
JudicialEstats UnitsDelictes econòmicsCriptomonedes
Anar al contingut