Barcelona

El govern seguirà el camí pel dret a decidir mentre el PSC es decideix

Les amenaces del PSC d'abandonar el consens pel dret a a decidir, després de la cimera d'ahir a la nit no han agradat gens al govern. L'executiu avisa que pensen seguir el seu camí sense esperar que els socialistes fixin la seva posició sobre aquesta qüestió, segons ha explicat el portaveu del govern, Francesc Homs, a la roda de premsa posterior a la reunió del govern.

RedaccióActualitzat
El portaveu del Govern i conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha afirmat aquest dimarts que l'executiu català continuarà el camí per convocar una consulta d'autodeterminació mentre el PSC "decideix si puja o baixa" al tren, i ha advertit a la formació que l'executiu "no pot ser neutral". En la conferència de premsa posterior a la reunió setmanal de l'executiu català, Homs ha afegit que pel que fa "al partit socialista, ens haurem d'anar a acostumant  que hi són i no hi són, però el camí l'hem d'anar fent" i ha afegit que "no pararem tots màquines perquè el PSC solucioni els seus problemes interns",

Homs ha valorat així la cimera celebrada ahir al Palau de la Generalitat entre el Govern, el món local i els cinc grups parlamentaris, CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP, que estan a favor del dret a decidir, i de la qual el PSC en va sortir decebut i avisant que no donarà suport al procés si no es preserva la neutralitat i es lliga a la independència.

"Un govern per definició no pot ser neutre en un procés polític i quan emana d'un parlament", ha dit el conseller, que s'ha preguntat si el PSC és neutre quan planteja una reforma federal de la Constitució. També ha assegurat que el Govern està disposat a oferir un "confort total" al PSC perquè no es despengi del dret a decidir, però "el que no farà una gran majoria parlamentària és acoblar-se al programa dels socialistes", ha afegit. En aquest sentit, el portaveu ha afirmat que el Govern està disposat què el Consell Assessor per a la Transició Nacional pugui fer estudis sobre la via federal que proposa el PSC, encara que ha avisat: "Ja hi ha molta literatura feta sobre aquest àmbit".

La "lapao"

Per altra banda, Homs, creu que la llei que dijous aprovarà el Parlament aragonès sobre l'ús de la llengua és anar a buscar un conflicte on no n'hi ha. El català que es parla a la zona passarà a dir-se "lapao", llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental.

"És una via que, de fet, pretén,a traves d'una normativa, imposar una realitat que és la què és i que té un nivell de convivència i un nivell de bona germandat fronterera, si es pogués dir d'aquesta manera, que tot això el que fa és introduir elements de conflictivitat potencial on no n'hi ha."

La Generalitat demanar l'ús del català en tots els tràmits judicials on la Generalitat sigui part per normalitzar l'ús d'aquesta llengua en un àmbit on continua sent minoritària. El 2011 només es van emetre un 13% de sentències en català.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut