El govern Sánchez prohibeix els acomiadaments durant la crisi del coronavirus
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, aquest divendres a Madrid

El govern Sánchez vol prohibir els acomiadaments durant la crisi del coronavirus

La ministra de Treball diu que estaran prohibits per llei els acomiadaments per causa de força major

RedaccióActualitzat

El govern espanyol vol impedir que hi hagi empreses que aprofitin la crisi del coronavirus per acomiadar treballadors.

Ho ha anunciat aquest divendres la ministra de Treball, Yolanda Díaz, després del Consell de Ministres extraordinari.

Segons Díaz, el seu govern ha aprovat mesures per impedir-ho. També per facilitar que només s'apliquin mesures d'atur temporal i que els treballadors afectats rebin les prestacions corresponents al més aviat possible.

"En aquest país ningú es pot aprofitar d'aquesta crisi sanitària"

La ministra ha dit que ja s'han posat molts recursos legals i econòmics "ingents" perquè les problemàtiques empresarials es canalitzin cap als expedients temporals d'ocupació:

"En aquest país ningú es pot aprofitar d'aquesta crisi sanitària. No es pot fer servir la Covid-19 per acomiadar. En aquest sentit abordem legislativament la impossibilitat de propiciar acomiadaments per causes de força major, tècniques, econòmiques ni d'organització: no es pot acomiadar."

Díaz ha dit que el Consell de Ministres ha decidit implantar aquesta prohibició perquè ja s'ha facilitat a les empreses el mecanisme excepcional dels expedients de regulació temporals d'ocupació, els ERTO, per fer ajustos temporals de personal durant la crisi.


"Fins a l'últim cèntim d'euro"

La ministra ha assegurat que s'ha decidit revisar d'ofici tots els ERTO aprovats i que s'aprovin per comprovar que no hi hagi cap frau.

Ha afirmat que s'obligarà les empreses que en facin a "tornar fins a l'últim cèntim d'euro" dels diners que hagin rebut, incloent-hi les prestacions dels treballadors afectats.

Un milió d'acomiadaments

L'anunci d'aquesta mesura arriba l'endemà que els sindicats alertessin que hi ha molts empresaris que estan fent acomiadaments individuals en comptes d'ERTO.

En concret, UGT i CCOO asseguren que durant aquest mes poden acabar al carrer acomiadats un milió de treballadors, la majoria amb contractes temporals de sectors com l'hostaleria o la construcció.

La ministra no ha precisat si les mesures aprovades podran impedir aquests acomiadaments individuals, molts dels quals podrien acabar als jutjats.

També les cooperatives

Díaz ha afegit que els tràmits per demanar els ERTO es simplificaran, amb formularis més senzills d'omplir i que eliminaran traves perquè tothom rebi les prestacions al més aviat possible.

Una altra mesura que ha anunciat és que s'ha ampliat la figura legal dels ERTO perquè també puguin beneficiar-se'n les cooperatives, que no hi estaven incloses.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut