El govern espanyol portarà al TC les lleis del PP i Vox contra la Memòria Democràtica

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Torres, acusa el PP de "cedir" davant de Vox i "blanquejar la dictadura"

RedaccióActualitzat

El govern espanyol portarà al Tribunal Constitucional (TC) les lleis impulsades per PP i Vox a l'Aragó, el País Valencià i Castella i Lleó que atemptin contra la llei de memòria democràtica.

Així ho ha afirmat el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Torres, en una entrevista a "La hora de La 1". Tot i que ha puntualitzat que, abans, convocarà una reunió bilateral amb els diferents executius territorials per arribar a un acord.

A l'Aragó, la llei aprovada per PP i Vox deroga la norma de memòria democràtica d'aquesta comunitat. I això, segons Torres, "envaeix competències del dret internacional" i "vulnera drets humans", ja que per exemple elimina el mapa de fosses, cosa que dificulta les exhumacions. 

També retira llocs de memòria i suprimeix una disposició sobre homenatges a persones assassinades a camps de concentració nazis.

En el cas de Castella i Lleó i el País Valencià, aquestes normes encara no han estat aprovades i són proposicions de llei anomenades de "concòrdia" que volen substituir les autonòmiques. Tot i això, el ministre apunta que si tiren endavant en els termes actuals, també acudiran al TC.
 

"Blanquegen la dictadura"

Segons el ministre, el que pretén el PP, "obligat i cedint" davant de Vox, és "blanquejar la dictadura" i "igualar quatre dècades d'absència de llibertats, de desaparicions i tortures" amb un període de "règim democràtic" com va ser la Segona República.

El ministre ho ha qualificat d'"inadmissible" i, en una roda de premsa posterior, ha assegurat que aquest dimarts portaran al Consell de Ministres l'estudi dels serveis jurídics del seu departament sobre aquestes derogacions.

A TVE, Torres també ha explicat que amb aquestes lleis autonòmiques, hi ha risc que es paralitzin exhumacions i ha apuntat que la Llei de Memòria aprovada pel govern de Pedro Sánchez no distingeix entre les víctimes d'un bàndol o de l'altre.

Tot i això, el ministre ha aclarit que les víctimes del bàndol guanyador ja van ser exhumades amb el dictador Franco viu i les seves famílies, recompensades econòmicament. Per contra, els vençuts han seguit en aquestes fosses durant 40 anys:

"A qualsevol fossa on hi hagi víctimes del comandament vencedor, es faran les exhumacions. Però no n'hi ha, no n'hi ha perquè ja van ser exhumats. Cal fer-ho amb aquells que van ser els vençuts".

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Torres, en una roda de premsa
El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Torres, en la roda de premsa (Europa Press)

Eviten parlar de cop d'estat i dictadura

Aragó es va convertir el 15 de febrer passat en la primera comunitat a derogar una llei autonòmica de memòria democràtica amb el suport dels tres grups presents al govern: PP, Vox i PAR.

A continuació, PP i Vox van presentar el 21 de març al País Valencià, on governen en coalició, una proposició de llei de la "concòrdia" que vol substituir l'actual llei autonòmica de memòria. I en la mateixa línia, el PP i Vox, que governen junts a Castella i Lleó, van presentar una altra proposició el 26 de març.

Normes que veuen de la influència de Vox i que, entre d'altres, eviten parlar de cop d'estat. De fet, venen a dir que la Guerra Civil va ser fruit del paroxisme, de l'exaltació de les passions i els enfrontaments dels anys anteriors, i no d'un cop d'estat militar contra el règim democràtic d'aleshores, el de la Segona República.

A més, la proposta de Castella i Lleó suprimeix la paraula "dictadura" per referir-se únicament com a franquisme al període comprès entre 1939 i l'arribada de la democràcia.
 

L'Aragó adverteix Torres que no farà "un pas enrere"

El vicepresident primer de l'Aragó, Alejandro Nolasco, s'ha dirigit al ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, per advertir-lo que no canviaran de parer:

"Podem parlar del que vulgui, des de la cordialitat més absoluta, però que tingui la convicció que no rebaixarem o farem un pas enrere ni traurem res del que hem fet".

En aquest sentit, ha argumentat que "han derogat una llei sectària, lliberticida i que ha estat una fita en la llibertat d'Aragó". 

A més, ha reconegut que "serà difícil una entesa" amb el govern d'Espanya i els ha acusat de "mantenir, difondre, promoure i encoratjar una visió distorsionada de la història que només empara certes víctimes i no a totes".
 

La llei de memòria històrica, el cavall de batalla de la dreta

Tant Vox com el PP han fet de les lleis de memòria històrica un cavall de batalla i han passat a l'acció per eliminar-les o reconvertir-les. Aquest vídeo repassa l'ofensiva: 

 

 

ARXIVAT A:
PPMemòria històrica PSOEVoxTribunal Constitucional Sumar
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut