Canàries

El govern espanyol impulsa un dispositiu de vigilància aèria i marítima per l'arribada massiva d'immigrants indocumentats

La vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, s'ha reunit durant dues hores i mitja amb els ministres de Treball i Afers Socials, Jesús Caldera, i de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, per parlar de l'allau d'immigrants sense papers que han arribat aquest cap de setmana a les illes Canàries, la major onada des que va començar l'any. La vicepresidenta ha anunciat que el govern reforçarà la vigilància aèria i marítima per controlar els fluxos d'immigració que arriben a les costes canàries i desplegarà una "ofensiva diplomàtica" en els països africans dels quals provenen majoritàriament aquests immigrants.

Actualitzat

De la Vega s'ha reunit amb els ministres de Treball i Afers Socials i de l'Interior així com amb diversos càrrecs amb competències en immigració per analitzar la situació que viuen les illes Canàries després de l'arribada massiva d'immigrants, la majoria procedents de l'Àfrica subsahariana. De la Vega ha explicat que es tracta d'un problema "molt complex" que requerirà múltiples mesures en diferents camps per aturar-lo, i ha insistit que l'executiu vol una immigració "legal, rigorosa i ordenada". De la Vega ha assenyalat que el govern compta amb els mitjans necessaris per fer front a aquesta situació, i ha parlat de reforçar la vigilància aèria i marítima i de desplegar una "ofensiva diplomàtica" als països africans d'on vénen majoritàriament els immigrants.

La vicepresidenta ha anunciat aquest seguit de mesures un dia després d'afirmar que el govern repatriaria els immigrants irregulars i que aquest mateix dilluns començarien a operar les patrulles mixtes d'Espanya i Mauritània per vigilar el trànsit il·legal de persones a les Canàries.

De la Vega s'ha referit a un dispositiu naval per afrontar la immigració il·legal que a hores d'ara ja estaria dissenyant el Ministeri de Defensa. La vicepresidenta ha indicat que s'enviaran deu diplomàtics a l'Àfrica perquè treballin en els països d'origen de la immigració i, en col·laboració amb les autoritats europees, sensibilitzin i mobilitzin les autoritats africanes del fenomen migratori i les persuadeixin perquè col·laborin a frenar els fluxos d'immigrants.

A més, també ha explicat que es posarà en marxa un satèl·lit, destinat expressament a la vigilància de les costes i el flux migratori. El govern vol potenciar, com ja va fer amb el Marroc amb bons resultats, la cooperació amb els països emissors d'immigrants. En aquest sentit, se celebrarà a Rabat, l'11 i el 12 de juliol, una conferència euroafricana per prendre mesures concretes de col·laboració.

En qualsevol cas, l'última arribada massiva -prop d'un miler- ha provocat les crítiques del govern canari cap a l'executiu central. El portaveu del govern autonòmic canari, Miguel Becerra, ha qualificat la situació de "gravíssima" i s'ha queixat de la desídia que segons ell té el govern central en aquest tema. Becerra ha lamentat que el govern no hagi complert les seves promeses, com ara patrulles mixtes Espanya-Mauritània, més acció diplomàtica i més control en les sortides.

Les illes Canàries han viscut aquest cap de setmana l'onada més gran d'immigrants irregulars des que va començar l'any. Des de divendres, prop d'un miler de "sense papers", gairebé tots subsaharians provinents de Mauritània i a bord de 15 "pateres", han estat interceptats per la Guàrdia Civil. La majoria han arribat al sud de Tenerife i uns quants, a La Gomera i a Gran Canària. Aquesta arribada massiva d'immigrants ha deixat els centres d'acolliment en situació d'emergència.

El port de Los Cristianos, a Tenerife, on han arribat més "sense papers", està desbordat i els equips de la Creu Roja no donen l'abast. Alguns immigrants han arribat malalts per les males condicions de la travessia i han estat traslladats a hospitals. Es calcula que una trentena eren menors.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut