El govern espanyol farà el test ràpid a 30.000 famílies per determinar l'expansió del virus

L'objectiu és conèixer les vertaderes dimensions de la pandèmia i l'estat immunitari de la població, per poder planificar les mesures i el desconfinament

Xavier DuranActualitzat

El govern espanyol seleccionarà 30.000 famílies per fer-los proves del SARS-CoV-2.

L'objectiu és determinar les vertaderes dimensions de la pandèmia i l'estat immunitari de la població, així com controlar de forma dinàmica l'evolució de la infecció per orientar les mesures de salut pública.

Amb la col·aboració de l'Institut Nacional d'Estadística, l'INE, es farà la tria de 30.000 famílies que siguin representatives per edats i per distribució geogràfica.

Tenint en compte una mitjana de 2 a 2,5 persones per família, es calcula que així es diagnosticaran, almenys, 62.400 persones.

Així ho ha explicat María José Sierra, del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries:

"Una de les estratègies que desenvoluparem serà saber com està circulant el virus a Espanya, quins pacients han passat ja la malaltia, com ha circulat entre la població. Per això, estem dissenyant importants estudis de prevalença i farem servir també els tests ràpids".


Prova voluntària

La prova serà voluntària. Es farà al llarg d'unes quantes setmanes i hi haurà 500 equips dedicats a fer-les. Els tests, en principi, no els farà personal sanitari, tret que en algun cas sigui necessària l'extracció de sang. Consisteix simplement en una punxada al dit, cosa que simplifica molt el procediment.

Els ciutadans seleccionats seran sotmesos, en primer lloc, a un test ràpid, que permet detectar en pocs minuts si una persona té el virus o no. Si és negatiu, llavors es farà una PCR, que és la prova més fiable i que requereix cultivar les mostres al laboratori durant unes quantes hores.

 

Tot això és necessari per tenir més dades i decidir, per exemple, aixecar el confinament.
 

Saber el nombre real d'infectats

Segons el document que descriu el projecte, es faran proves a 600 persones a cada província, més un nombre proporcional al nombre d'habitants. Així, a Barcelona hi participaran 4.400 persones, a Girona i Tarragona,  1.100, i a Lleida, 900. Això dona un total de 7.500 persones a Catalunya.

Com a la majoria de països, se sospita que el nombre real d'infectats o que han passat la infecció és molt superior al que s'ha detectat. Les últimes xifres indiquen que a tot l'estat s'han superat els 140.000 infectats, i 28.323 a Catalunya.

Però com que hi pot haver persones amb el coronavirus asimptomàtiques o amb símptomes molt lleus, mig milió de famílies catalanes no descarten que algun dels seus membres hagi passat la infecció.

Per això és important fer més tests. Els individus que tenen el virus, però no ho saben, el poden transmetre amb facilitat si ells i els seus contactes no prenen precaucions.

També es considera que la contenció de la pandèmia a Corea del Sud es deu, en bona part, al fet que de seguida es van començar a fer tests massius.

A Alemanya, on hi ha molts casos, però menys mortalitat, també s'han fet un gran nombre de tests cada setmana.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut