El govern anuncia ara més ajudes per als autònoms després del col·lapse de fa un mes

Es multiplica per 10 la dotació econòmica: 232 milions d'euros per a més de 100.000 autònoms

RedaccióActualitzat

Abans d'acabar les festes de Nadal, 116.000 autònoms rebran una ajuda de 2.000 euros del govern. Una injecció de diners de més ampli abast que la primera, que només va arribar a una petita part d'aquest col·lectiu, i va acabar, fins i tot, amb el cessament de càrrecs del Departament de Treball.

El mes de novembre, el govern va haver d'aturar el sistema d'adjudicació d'ajudes pel col·lapse de la web. S'adjudicaven 2.000 euros pel sistema de concurrència, és a dir, per ordre d'entrada de la petició. Però el desgavell que es va generar va fer repensar el sistema.

Aleshores es va obrir un registre perquè els autònoms que complien els requisits hi poguessin demanar els diners. En una setmana s'hi han inscrit 116.000 autònoms, que, sumats als 10.000 que van aconseguir demanar l'ajuda amb l'anterior sistema, suposen el 23% del col·lectiu.

El tràmit per sol·licitar els ajuts va començar el dilluns 30 de novembre i ha acabat a les 15.00 d'aquest dilluns, 7 de desembre.

Es tracta d'un mecanisme que des de la Generalitat consideren que ha funcionat bé i que es pot repetir en un futur.

"L'ajuda que es basa en un mecanisme que es pot reproduir en els propers mesos que queden de pandèmia i d'afectació econòmica i social i a la qual s'han pogut acollir totes les treballadores i treballadors autònoms que complien els requisits", afirmava el vicepresident del govern amb funcions de president, Pere Aragonès.


232 milions de dotació

Amb el nou sistema, el govern també ha multiplicat per 10 la dotació d'aquestes ajudes, fins als 232 milions d'euros. Un increment exponencial que, segons el vicepresident econòmic, ha estat possible perquè ara hi ha suspesos els objectius de dèficit, també per qüestions de tresoreria, i perquè esperen que l'any vinent arribin fons europeus de cohesió que els permetran tenir més recursos.

El 62,1% dels sol·licitants són homes i el 37,8%, dones. I la franja d'edat amb més demanda ha estat la de 26 a 45 anys (42,16%), seguida de la de 46 a 55 anys (32,17%)", segons ha explicat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani.

Per territoris, els autònoms de Barcelona han estat els que més han demanat l'ajuda (68,69%), seguits a certa distància per Girona (12,62%), Tarragona (11,43%) i Lleida (7,29%).

"Una dada que demostra la situació complexa que han viscut els treballadors autònoms és que prop d'un 59% de les peticions han justificat ingressos menors de 5.000 euros aquest 2020", ha constatat El Homrani.

Un 80,3% dels autònoms inscrits provenen del sector serveis, un 9,18% del sector indústria, un 7,26% de la construcció i un 3,25% del sector agrícola.

Tant el sindicat CCOO com la patronal catalana Pimec han celebrat aquest augment de pressupost de la Generalitat per als autònoms.


Ajudes a l'oci nocturn

També s'ampliaran les subvencions als locals de l'oci nocturn tancats, amb ajudes d'entre 10.000 i 20.000 euros. Aquest sector fa 9 mesos que està tancat.

S'ampliaran fins a 10.000 euros les subvencions per a locals de menys de 10 treballadors i fins a 20.000 per a locals amb més personal.

Des del sector, però, asseguren que no són suficients. Reclamen que les discoteques i les sales de ball s'equiparin als bars i restaurants, que poden obrir amb restriccions. Una mesura que ja funciona a Lleida, on l'Ajuntament els permet demanar una llicència temporal de restauració.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Confinament Autònoms
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut