Les ajudes als autònoms per afrontar la Covid s'allargaran fins al 31 de gener

Esgotats els ajuts als autònoms: només el 10% hi accedeixen després de dos dies de col·lapse

El Departament de Treball i el Departament de Polítiques Digitals es culpen mútuament de les dificultats per accedir al web

Redacció/AgènciesActualitzat

El Departament de Treball ha fet entrega de tots els ajuts per als autònoms publicitats divendres passat al Diari Oficial de la Generalitat. De les 500.000 persones sota aquest règim laboral que hi ha a Catalunya, només 100.000 reunien les condicions per accedir-hi. I d'aquestes, tan sols 10.000 obtindran aquests ajuts –un 10% dels elegibles.

Les ajudes s'han donat després de dos dies consecutius de col·lapse del web a través del qual s'havien de sol·licitar. Pocs minuts després de les 9 del matí, els sol·licitants han tornat a veure una pàgina d'error on hi hauria hagut d'haver l'aplicatiu per sol·licitar el pagament únic de 2.000 euros ofert pel govern. Així ho han denunciat a Twitter alguns usuaris.

 

Alguns autònoms han començat a fer córrer un manifest a la xarxa que qualifica el sistema d'ajudes de la Generalitat d'"injust, degradant i que no soluciona els seus problemes". El text reclama un augment dels recursos destinats a aquests ajuts i exigeix la dimissió dels consellers Chakir El Homrani i Jordi Puigneró.

El fet que la Generalitat anunciés que els ajuts es repartiran per concurrència –és a dir, segons ordre de demanda i fins que s'acabin els 20 milions d'euros pressupostats– ha tornat a provocar una allau d'usuaris, que ha tornat a posar a prova els servidors de la Generalitat.

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha demanat disculpes als ciutadans que s'han vist afectats pel col·lapse del sistema informàtic de l'administració pública:

"El problema real és que no tenim prou diners per fer front al que la gent necessita"

Budó també ha recordat que el govern català ha mobilitzat 400 milions d'euros per ajudar els diferents sectors afectats per la crisi sanitària. Un recordatori que ha aprofitat per assenyalar que fa tres mesos que l'Estat no paga els ERTOs.

En una nota de premsa, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha comunicat que estudiarà ampliar aquest ajut i un nou mecanisme per evitar situacions com aquesta.

 

La portaveu del govern, Meritxell Budó, durant el Consell Executiu d'aquest dimarts
La portaveu del govern, Meritxell Budó, durant el consell executiu d'aquest dimarts (ACN / Rubén Moreno (Presidència)

 

Fonts de Treball consultades per TV3 han reconegut, aquest matí, que el web anava lent i han afirmat que s'estaven repetint els problemes d'ahir, dilluns, a la plataforma informàtica.

Les mateixes fonts han assegurat que hi havia un problema amb la validació dels certificats i que el Departament de Polítiques Digitals els havia dit que ja estava resolt. Fruit d'això, insisteixen, dilluns només es van poder atendre 3.500 peticions.

Polítiques Digitals, per la seva banda, assegura que ahir es van superar les 400.000 sol·licituds. Aquest departament considera que la responsabilitat recau en la decisió de Treball de donar les ajudes per concurrència.

En canvi, fonts del Departament de Treball neguen que Polítiques Digitals els desaconsellés aquest sistema i afegeixen que el model que s'ha fet servir és el mateix que en moltes altres ajudes directes ofertes per la Generalitat, com, per exemple, les convocades per a autònoms al març, i llavors "no hi va haver cap problema", afegeixen.

 

L'oposició demana la compareixença del govern

Els grups parlamentaris de Ciutadans, PSC, Catalunya en Comú Podem i PPC han demanat la compareixença dels consellers Ramon Tremosa, Chakir El Homrani i Jordi Puigneró per respondre sobre el col·lapse del web per sol·licitar ajudes als autònoms.

Cs ha registrat aquest dimarts formalment la petició perquè els tres consellers se sotmetin "al degut control parlamentari en relació amb la manifesta insuficiència dels ajuts del govern de la Generalitat per a pimes i autònoms". El cap de l'oposició, Carlos Carrizosa, ha ironitzat amb el col·lapse del web:

 

 

El grup PSC-Units també ha sol·licitat la compareixença en comissió de Puigneró i El Homrani i ha presentat una sèrie de preguntes en què demanen detalls sobre com es va preparar la convocatòria de les ajudes a autònoms i com s'han gestionat els tràmits a través del web. El diputat Raúl Moreno ha qualificat de "pura incompetència" la gestió del web que ha fet el govern:

 

 

En roda de premsa, la portaveu del grup de Catalunya en Comú Podem, Susanna Segovia, ha demanat la compareixença dels consellers i ha qualificat de "fracàs" la gestió de les ajudes als autònoms, tant per "la quantia insuficient" com pel "mecanisme utilitzat" per distribuir-lo. Segovia s'ha queixat que els sol·licitants hagin hagut de passar per "angoixa" i "desesperació" per demanar els 2.000 euros, com si fossin "uns jocs de la fam":

 

 

Per la seva banda, el líder del PPC, Alejandro Fernández, ha criticat que s'atorguin les ajudes "pel modern sistema del cop de colze cibernètic, a veure qui arriba abans". Per Fernández, és "impossible imaginar un sistema més arbitrari, injust, humiliant i, a més, tronat": 

 

 

La CUP ha denunciat la situació mitjançant les etiquetes de Twitter #LoteriaAutònoms i #SOSAutònoms, recordant que, amb el pressupost assignat, només 10.000 persones en aquest règim laboral podran obtenir els ajuts del mig milió que hi ha a tot Catalunya.

 

Per poder optar a aquesta ajuda cal que els sol·licitants no tinguin més de sis treballadors a càrrec i que el rendiment net dels tres primers trimestres no hagi superat els 13.125 euros.

 

El govern anuncia noves ajudes

Després que s'hagin esgotat les ajudes, la Generalitat ha anunciat que posarà en marxa més ajudes per als col·lectius més afectats per la crisi, a través d'un mecanisme legal que promet que serà "més àgil", arribarà "al màxim d'afectats possible" i es mantindrà en el temps "mentre duri la pandèmia".

El vicepresident, Pere Aragonès; la consellera de Presidència, Meritxell Budó; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i el de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró; s'han reunit aquest dimarts a la tarda i han decidit crear un equip de treball interdepartamental que s'encarregarà de portar-ho a terme.

El govern reconeix que aquesta línia d'ajuda als autònoms "no ha funcionat com s'esperava" i exigeix a l'Estat que implementi un pla de xoc econòmic i social, que inclogui una moratòria d'impostos i cotitzacions socials per als sectors més afectats.

 

Meritxell Budó i Pere Aragonès, abans de la reunió d'aquest dimarts del Consell Executiu
Meritxell Budó i Pere Aragonès abans de la reunió d'aquest dimarts del consell executiu (ACN / Rubén Moreno - Presidència)

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut