El registre d'autònoms per optar a ajuts s'obre dilluns sense saber-ne import ni data
Un botiguer de Figueres netejant la botiga amb desinfectant (ACN/Marina López)

El registre d'autònoms per optar a ajuts s'obre sense saber-ne import ni data

Hi ha una setmana per inscriure's i no ho podran fer els 10.000 treballadors per compte propi que van accedir al primer ajut, concedit per ordre d'arribada i que va col·lapsar el sistema

RedaccióActualitzat

Més de 16.000 autònoms s'han inscrit fins a la una del migdia al registre que s'ha posat en marxa per repartir als autònoms ajudes extraordinàries, arran de la Covid, segons publica el DOGC. El web de Treball funciona des de les 9 del matí sense incidències.

Les inscripcions estaran obertes durant tota la setmana, fins dilluns 7 de desembre a les 3 de la tarda.

Com ja havia avançat el Departament de Treball, el nou mecanisme es basa en un registre previ i l'ordre d'inscripció no dona preferència per aconseguir l'ajut, a diferència de la convocatòria anterior, del 9 de novembre. En aquell cas, després de dos dies de col·lapse informàtic, només hi van poder accedir 10.000 professionals, el 10% de les que hi tenien dret.

Ara quedaran fora de la nova convocatòria els que van aconseguir la subvenció anterior, de 2.000 euros.

 

Encara no se sap de quant seran les ajudes per mantenir l'activitat econòmica dels treballadors autònoms individuals o que formin part d'una microempresa de qualsevol sector, fins a un màxim de sis persones.

Quan es tanqui el registre, el Departament de Treball ho negociarà amb el Consell Català del Treball Autònom, després d'analitzar les peticions i d'acord amb les disponibilitats pressupostàries d'aquest any i el que ve.

Quan es publiqui la convocatòria de l'ajut extraordinari, només caldrà presentar el formulari d'inscripció prèvia, sense cap altre tràmit.

Els requisits per poder-s'hi inscriure són els mateixos que els del 9 de novembre, entre els quals hi ha el de no superar un rendiment net de 13.125 euros fins al setembre, als tres primers trimestres del 2020.

A més, cal que els ingressos de la última declaració de la renta no superin el 35.000 euros i cal estar donat d'alta d'autònoms abans de l'1 d'octubre.

Per accedir al formulari, cal anar al portal de tramitació Canal Empresa.

 

D'aquesta manera es vol acabar amb les crítiques que va generar el sistema de repartiment d'ajudes anterior, amb retrets interns al govern. Arran d'això, Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, va decidir cessar la cúpula del departament.

Més tard, en el Parlament, Homrani va admetre que no havien sabut "calibrar la resposta" que tindria la convocatòria d'ajudes.

 

Les subvencions activades per la Generalitat s'han de complementar amb ajudes directes que el govern espanyol encara ha de concretar. La consellera de Salut, Alba Vergés, es va queixar dijous passat de la falta de suport del govern espanyol als sector afectats per les restriccions, com fan França i Alemanya. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va admetre a TV3 que si el govern pogués pagar les ajudes, no s'haurien obert els negocis.

Fins ara, La Moncloa ha prorrogat els ERTOs, ha ampliat la carència dels crèdits ICO i ha fet moratòries fiscals per als sectors més afectats.
ARXIVAT A:
Chakir el HomraniCoronavirus Autònoms
Anar al contingut