L'exterior del centre comercial L'illa el 30 d'octubre del 2020 (ACN)

El govern anuncia 2.500 euros per comerç tancat i més ajuts a altres sectors afectats

La Generalitat anuncia un nou paquet de 36 milions d'euros que no convenç els empresaris colpejats per les noves restriccions

RedaccióActualitzat

36 milions d'euros. Aquesta és la xifra que el govern ha previst activar en concepte d'ajuts adreçats als sectors més colpejats per les restriccions que han anunciat aquest dilluns les conselleries de Salut i Interior després de la reunió del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat). Segons informa l'executiu en una nota de premsa, aquesta suma es destinarà al comerç, l'educació en el lleure i la cultura.

El govern posarà en marxa un ajut per a l'establiment comercial minorista de més de 400 metres quadrats i a comerços situats en centres comercials, que amb les noves mesures hauran de tancar durant 10 dies a partir del 7 de gener: uns 2.500 euros per establiment. El Departament d'Empresa i Coneixement serà l'encarregat de distribuir la dotació de 10 milions d'euros prevista a aquest efecte.

Els esplais i les instal·lacions i entitats especialitzades en l'educació en el lleure rebran un total de 6 milions d'euros mitjançant el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Els centres esportius afectats per les restriccions, com els gimnasos, obtindran uns 15 milions d'euros addicionals als 20 milions que ja havia activat el Departament de la Presidència a finals del 2020.

El Departament de Cultura repartirà 5 milions d'euros que complementaran les línies d'ajut que ja estaven previstes per al sector.

"Hem de fer aquest esforç durant 10 dies per frenar la corba de contagis i protegir el nostre sistema sanitari", ha ressaltat en un vídeo el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, que ha asseverat que, amb aquesta nova línia, el govern demostra estar "al costat dels sectors que hauran de fer un major sacrifici".

Els nous ajuts se sumen així als 831 milions d'euros que l'executiu autonòmic ha mobilitzat des que va començar la pandèmia de coronavirus per ajudar els sectors més perjudicats per les restriccions per vèncer el virus.
 

Indignació entre els sectors afectats

En una primera valoració en calent, alguns empresaris han considerat els ajuts del tot insuficients per pal·liar els efectes de les restriccions anunciades.

"És una quantitat absolutament insuficient donada la magnitud del problema, les pèrdues i l'afectació que una mesura d'aquesta naturalesa provoca en els llocs de treball", ha afirmat el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, que ha titllat la iniciativa de "ridícula" a Catalunya Ràdio.

El president de l'associació de comerciants VIA-T Tarragona, Salvador Minguella, també ha lamentat les noves restriccions i la gestió de la pandèmia. "Al final petarà tot. No es pot aguantar així aquest tema. No hi ha cap lògica", es queixava Minguella al mateix mitjà.

El president de l'Associació d'Empresaris de Clubs Catalans de Fitness, August Tarragó, també qüestionava l'efectivitat del tancament i és que ja porten des del 23 de novembre treballant amb un 30% d'aforament i amb cita prèvia. "De facto, això ja és un tancament", considera Tarragó.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Confinament
Anar al contingut