El flux de refugiats passa de 55.000 a menys de mil, cinc mesos després de l'acord amb Turquia

Segons l'ACNUR, al juliol, en van arribar 920, davant dels 55.000 del juliol de l'any passat

RedaccióActualitzat

Cinc mesos després de l'acord de la Unió Europea amb Turquia el flux de refugiats sirians cau en picat, just quan ara fa un any de l'inici de l'èxode massiu de civils sirians.

Segons l'ACNUR, l'agència de l'ONU pels refugiats, al juliol en van arribar 920 enfront els 55.000 del juliol de l'any passat. En van ser un milió durant tot l'any, la major migració europea des de la Segona Guerra Mundial.

 

Segons l'acord entre Europa i Turquia, tots els refugiats que arriben a Grècia són retornats, a menys que s'accepti la seva petició d'asil. Des que Europa va tancar la porta fa cinc mesos, han arribat a Grècia una mitjana de 70 refugiats al dia, els que aconsegueixen esquivar els controls turcs.

 

Aquesta va ser l'evolució del flux de refugiats, la majoria sirians. Quan comença a reduir-se és perquè uns quants països - Hongria va ser el primer - van tancar les seves fronteres. Finalment, al març, Europa, incapaç de gestionar-ho, firma l'acord amb Turquia perquè no deixi que n'arribin més. I aquí acaba el flux, pràcticament.

Hi ha hagut un increment des de l'intent de cop d'estat perquè es va relaxar el focus sobre la costa, però res a veure amb els milers que arribaven l'any passat.

Més de 57.000 refugiats han quedat atrapats a Grècia en diversos camps, saturats i en precàries condicions.

De l'Ailan a l'Omran

La guerra, però, continua des de fa cinc anys, i també continua l'impacte sobre la societat civil que vol fugir.

 

En un any any s'ha passat de la imatge de l'Ailan a la de l'Omran. Totes dues han fet la volta al món i són el relat més colpidor de la guerra de Síria i el seu impacte en la població civil: l'Omran, el nen rescatat dijous entre les runes d'un bombardeig a Alep, i l'Ailan, el nen que va morir ofegat quan intentava anar amb la seva família de Turquia a Grècia.

L'Ailan va posar el focus sobre la fugida desesperada dels refugiats i havia de ser la foto del canvi. Però continua havent-hi guerra, i on són ara els refugiats i els sirians que intenten fugir?

Tancada la ruta de Turquia, pocs sirians emprenen la perillosa alternativa de Líbia, on la travessia per mar és més llarga. Contràriament al que pot semblar, el nombre dels que fan aquest camí, sovint mortal, és molt similar a l'any passat. Més de 100.000 migrants han desembarcat a les costes italianes des de principis d'any. La majoria són de l'Africa sub-sahariana.

Turquia s'ha convertit en l'aliat incòmode que controla la situació, però amb tres milions de refugiats ja és el país amb més refugiats del món.
 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut