Cremen palets de fusta i altres objectes apilats sobre les vies del tren a Girona

El cost de sabotatges en vies de tren per les protestes fregaria els 2 milions d'euros

Renfe ha comptabilitzat 15 sabotatges en diferents punts de la xarxa ferroviària catalana

RedacccióActualitzat

Les dues setmanes de sabotatges a les vies dels trens a Catalunya després de saber-se la sentència del procés han deixat vies tallades per arbres, incendis de pneumàtics i palets, destrosses intencionades a diferents punts de la xarxa viària. Foment ha valorat aquests danys i calcula que freguen els dos milions d'euros. 

Segons ha pogut saber TV3, Foment ha dit als responsables d'ADIF a Catalunya que el càlcul de la valoració de danys a la xarxa ferroviària la setmana passada era d'1.8 milions d'euros. Aquesta setmana s'han produït noves incidències com l'arbre talat a la línia R11 entre Figueres i Flaçà o la crema de fustes i pneumàtics aquest dimarts a l'R3 entre Urtx i Puigcerdà.

Cremen pneumàtics i palets a la línia R3, entre Urtx i Puigcerdà
 

En total, des que es va fer pública la sentència del procés, Renfe ha comptabilitzat 15 sabotatges en diferents punts de la xarxa ferroviària catalana, gairebé un per dia. Per demarcacions, la majoria, nou, s'han concentrat a Girona; tres a Barcelona, dos a Lleida i un a Tarragona.

 

 

RENFE i ADIF

Amb anterioritat, Renfe tenia constància d'un parell de sabotatges, un l'any 2015 i un altre el 2017.

D'altra banda, durant els darrers 16 dies, Renfe ha comptabilitzat 15 ocasions en què manifestants han barrat temporalment el pas als combois sense ocasionar desperfectes, unes protestes que no es consideren sabotatge. Tampoc ho serien els robatoris de cable de coure per revendre'l al mercat negre.

Vies de tren tallades a Reus

 

Com a propietari de vies i catenàries, ADIF ha presentat una denúncia unitària al TSJC per tots els sabotatges.

Des de la Generalitat fan el seguiment de les incidències. I el servei s'interromp temporalment per arreglar desperfectes i fer comprovacions, a més d'afectacions a altres línies.

 

Alerta dels sindicats

Els sectors ferroviaris de CCOO i UGT de Catalunya han fet una crida a posar fi a sabotatges i a altres actes vandàlics en vies ferroviàries, perquè "s'estan donant les condicions per a un accident greu que tots lamentarem", adverteixen.

 

En un comunicat, aquests sindicats es refereixen així als actes de sabotatge que han afectat Renfe durant les últimes setmanes, com a reacció a la sentència del procés, i demanen a la Generalitat i al Ministeri de Foment que "denunciïn aquests fets i posin en marxa totes les actuacions necessàries per evitar-los".

 

Tots dos sindicats avisen que els actes de sabotatge d'aquestes setmanes "posen en greu perill la vida dels treballadors ferroviaris i dels usuaris, la majoria treballadors que realitzen aquests viatges per anar a la feina".

"Fem una crida a la reflexió i el seny perquè els autors d'aquestes accions desisteixin de la seva actitud temerària."

Recorden també que el temps de reacció d'un tren davant obstacles a la via és "molt reduït".


CCOO i UGT comenten que el servei de rodalies de Renfe ja pateix "massa incidències diàries" per qüestions com la falta d'inversions, per la qual cosa aquest servei "es mereix una millor atenció i respecte per part de tot el món".

ARXIVAT A:
RenfeJudici procésMobilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut