La seu del Tribunal Constitucional espanyol, a Madrid
La seu del Tribunal Constitucional espanyol, a Madrid (ACN/Miquel Vera)

El Constitucional paralitza la ILP perquè el Parlament declari la independència

La ILP promoguda per Solidaritat Catalana es va tramitar amb els vots a favor de Junts i la CUP, i el govern espanyol hi va presentar recurs

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha suspès la tramitació de la iniciativa del Parlament per declarar la independència de Catalunya. El recurs el va presentar el govern espanyol, que va demanar la suspensió cautelar de la proposta mentre el Constitucional resol sobre el fons de la qüestió.

La mesa del Parlament va aprovar aquesta iniciativa legislativa popular (ILP), promoguda per Solidaritat Catalana per la Independència, amb els vots a favor de Junts i la CUP, l'abstenció d'ERC i el vot en contra del PSC.

El Constitucional ha pres aquesta decisió després d'un debat llarg en què s'ha tingut en compte que el recurs no es presenta contra una llei, sinó contra una proposta en tràmit parlamentari.

El precedent més conegut és el recurs que, en el seu dia, el govern de José María Aznar va presentar contra l'admissió a tràmit, per part de la mesa del Parlament basc, del projecte de reforma de l'Estatut, l'anomenat "Pla Ibarretxe". En aquell cas, el Constitucional va rebutjar la suspensió del pla per 7 vots a 5, amb l'argument que es trobava encara en tràmit parlamentari i no era una resolució integrada en l'ordenament jurídic.

 

ARXIVAT A:
Tribunal Constitucional Parlament de Catalunya
Anar al contingut