El Constitucional ordena investigar si el noi de la dessuadora taronja va ser torturat
El moment de la detenció de Guillem Padilla, el 18 d'octubre del 2019 a la Via Laietana

El Constitucional ordena investigar si el noi de la dessuadora taronja va ser torturat

A Guillem Padilla el van detenir el 2019 en les protestes contra la sentència del procés i ara el TC invalida les sentències que van desestimar la seva denúncia contra la Policia Nacional

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional, el TC, ha ordenat investigar si Guillem Padilla va ser maltractat i torturat per la policia quan el va detenir fa 2 anys en les protestes contra la sentència del procés.

En una interlocutòria feta pública aquest dijous, la sala segona del TC conclou que no es van respectar els seus drets fonamentals en la investigació judicial sobre el tracte que va rebre de la Policia Nacional mentre va ser a comissaria:

"Reconèixer que ha estat vulnerat el seu dret a la tutela judicial efectiva sense indefensió (art. 24.1 CE), en relació al seu dret a no ser sotmès a tortures ni a tractaments inhumans o degradants (art. 15 CE)".


La instrucció no va investigar

La interlocutòria del TC estableix que no es van investigar les denúncies que va fer el noi, i torna el cas al jutjat 11 de Barcelona perquè s'investiguin.

"El jutjat d'instrucció no només no va practicar les diligències d'instrucció necessàries per a l'esclariment dels fets, sinó que, lluny d'això, va ometre realitzar cap mena d'investigació, limitant-se a examinar el testimoni de dos procediments judicials que poc o res podien aportar sobre els maltractaments denunciats."

Guillem Padilla va denunciar 8 agents de la Policia Nacional per maltractaments dues setmanes després que el detinguessin a la Via Laietana de Barcelona durant la manifestació.


"El noi de la dessuadora taronja"

En aquell moment se'l va conèixer com "el noi de la dessuadora taronja", i les imatges de com els agents el van detenir enmig de la manifestació es van fer virals.

Va ser en una càrrega de la policia quan la manifestació estava aturada i Guillem era assegut a terra amb altres manifestants: tothom va marxar corrents, ell va quedar-se sol intentant agafar la motxilla i els agents se li van tirar al damunt:

 

Llavors el seu relat de com va viure la detenció va ser aquest:

"Quan vaig entrar a la prefectura de Via Laietana, vaig rebre unes quantes bufetades, al cap i al clatell, cada vegada que intentava aixecar la mirada. Allà dins em van humiliar, fent-me posar de genolls a terra de cara a la paret i envoltat de tots ells."

A més va denunciar insults i vexacions, com fer-lo despullar del tot i ficar-li un dit a l'anus.

El jutjat va desestimar la seva denúncia, i també ho va fer l'Audiència de Barcelona, i contra aquesta negativa la defensa de Guillem va posar el recurs al TC, que ara aquest ha resolt a favor seu.

Guillem tenia 16 anys quan el van detenir, i al juny el va absoldre un jutjat de menors de les acusacions policials per falta de proves, en una sentència que va ser molt crítica amb la Policia Nacional.

Els agents el van acusar de desordres públics i d'atemptat a l'autoritat amb "ús d'instrument perillós".

El moment de la detenció de Guillem Padilla, el 18 d'octubre de 2019 a la Via Laietana
El moment de la detenció de Guillem Padilla, el 18 d'octubre de 2019 a la Via Laietana
ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut