El noi de la dessuadora taronja detingut a la Via Laietana, absolt per falta de proves

La detenció de Guillem Padilla en les protestes contra la sentència del procés va ser una de les imatges més virals de les mobilitzacions de l'octubre del 2019

Actualitzat

Un jutjat de menors de Barcelona ha absolt els quatre joves independentistes detinguts per la Policia Nacional el 18 d'octubre del 2019 després d'uns aldarulls a la Via Laietana, en el marc de les protestes contra la sentència del judici del procés.

Els quatre menors, que van anar a judici acusats de desordres públics i atemptat a l'autoritat, han quedat absolts perquè el jutge considera que no hi ha cap prova contra ells.

Entre els detinguts hi havia Guillem Padilla, el noi de la dessuadora taronja. La seva detenció és una de les imatges que més es recorden de les protestes contra la sentència del procés. En una mobilització a la Via Laietana, de cop i volta tothom surt corrent excepte un jove amb dessuadora taronja, distret amb la seva motxilla. Estava assegut a terra, però la policia el va detenir de forma expeditiva, com es pot veure a les imatges:


Una sentència crítica amb la policia

En el judici, cap dels agents va poder identificar Padilla. La fiscalia els acusava d'haver llençat objectes contundents contra la línia policial davant de la Prefectura Superior de Policia, però ni les imatges ni els testimonis són clars.

La sentència del jutjat de menors és molt crítica amb la policia i li retreu que descrigui "un clima de fustigació i atacs a edificis, agents i mobiliari durant diverses hores" sense aportar cap tipus de prova. El jutge assegura que això li crida l'atenció, tractant-se de la comissaria de Via Laietana.

El magistrat va més enllà i subratlla que, quan un policia està involucrat en uns fets, no és acceptable que la seva declaració sigui una prova de càrrec destructora de la presumpció d'innocència d'algú. L'advocada de Padilla, Norma Pedemonte, conclou que "el jutge el que fa és dir que no es pot condemnar una persona amb aquesta única declaració sense que vingui recolzada per cap element objectiu o material, com podrien ser mitjans de comunicació presents aquell dia".

La sentència que absol els quatre joves es confronta amb la de Marcel Vivet, condemnat la setmana passada a cinc anys de presó. Així ho remarca Norma Pedemonte: "És absolutament contrari al que succeeix en el cas de Vivet, en què es dona una plena credibilitat a la declaració policial encara que no hi hagi cap tipus de recolzament en imatges o en algun altre element".

Guillem Padilla, entrant a la Ciutat de la Justícia el 14 d'abril
Guillem Padilla, entrant a la Ciutat de la Justícia el 14 d'abril (ACN/Pol Solà)
ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut