Madrid

El Congrés dels Diputats aprova el decret de la reforma laboral amb més abstencions que suports

El Congrés dels Diputats ha convalidat amb més abstencions que suports (173 davant de 168) el decret de la reforma laboral impulsat pel govern socialista. La cambra ha acceptat el decret amb els vots a favor del PSOE i l'abstenció del PP, CiU, PNB, Coalició Canària, UPN, UPyD i un dels diputats socialistes. Hi han votat en contra ERC, ICV-IU, BNG i Nafarroa Bai. El ministre de Treball, Celestino Corbacho, ha afirmat que la reforma beneficiarà 8 milions de ciutadans que estan a l'atur o tenen contracte de treball temporal. La reforma es tramitarà com a projecte de llei per permetre ampliar el consens al voltant de la reforma.

Actualitzat
El decret de la reforma laboral, que el Consell de Ministres va aprovar dimecres passat, s'ha convalidat al Congrés dels Diputats amb 168 vots favorables, 173 abstencions i 8 vots en contra.

El desenllaç de la votació no era cap incògnita perquè els grups ja havien anunciat el seu vot i se sabia que l'abstenció del PP i CiU hi aplanaria el camí.

El portaveu de Convergència i Unió al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha justificat l'abstenció pel fet que la reforma es tramiti com a projecte de llei. Això sí, Duran ha anunciat que presentaran esmenes durant la tramitació del projecte de llei del text, que consideren clarament "insuficient", i ha reiterat que el vot final de CiU dependrà dels canvis que s'hi introdueixin durant el tràmit parlamentari. En el debat parlamentari, el diputat de CiU Carles Campuzano ha atribuït a "l'absentisme" del govern el fet que la reforma s'hagi hagut d'aprovar per decret davant el fracàs del diàleg social. 

Poc abans, el Partit Popular també anunciava la seva abstenció en el debat. La portaveu del Grup Popular, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afegit que també presentaran esmenes per millorar el decret de l'executiu en el tràmit com a projecte de llei perquè la reforma de Zapatero no permet, ha afegit, crear llocs de treball. En el debat de la tarda, Sáenz de Santamaría ha considerat "insuficient i confusa" la reforma i remarcat "l'absoluta soledat" del PSOE. 

El PNB, Coalició Canària, UPN i UPyD s'hi han abstingut, mentre que ERC, ICV-IU, BNG i Nafarroa Bai hi han votat en contra perquè abarateix l'acomiadament. El republicà Joan Ridao ha considerat que el govern espanyol ha fet "la feina bruta a la dreta i a la patronal. També Joan Herrera, d'ICV, ha acusat l'executiu socialista de tractar "amb guant de seda la patronal i amb puny de boxa els treballadors".

La sorpresa també ha estat l'anunci d'abstenció de l'exdirigent de CCOO i actual diputat del PSOE Antonio Gutiérrez, que ha trencat la disciplina de vot en protesta perquè s'abarateix l'acomiadament.

Amb l'abstenció del PP i també amb la de CiU, el decret de reforma del mercat de treball del govern Zapatero ha superat el tràmit parlamentari amb un marge molt més ampli que el que van obtenir les mesures d'austeritat econòmica per reduir el dèficit de l'Estat, que només es van aprovar per un vot de diferència.

Abans que es pronunciés el PP de manera oficial, qui ja havia sortit en defensa de la reforma que ha aprovat el govern de José Luis Rodríguez Zapatero havia estat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, que va destacar que "van en la bona direcció, encara que una altra cosa és que es quedin curtes o siguin confuses".

Tramitació exprés

Tots els grups han votat a favor que la reforma es tramiti com a decret llei. La intenció del PSOE és que el debat sigui ràpid i la llei estigui disponible d'aquí a dos mesos. Així, el debat en ponència i comissió s'allargaria durant el juliol, mentre que a l'agost es debatria al Senat. "A ningú no li interessa un període llarg de debat de sis o set mesos. No és positiu mantenir obert el debat sobre aquesta reforma innecessàriament", va afirmar el ministre de Treball, Celestino Corbacho, dilluns a Barcelona.

2,3 milions d'indefinits, 740 milions de cost

El ministre ha afirmat que la reforma serà bona per a les persones que estan a l'atur o no tenen feina estable i "sense mermar els drets" dels 11 milions de persones amb contracte estable. 

Segons dades de Treball, la reforma permetrà crear 2,3 milions de contractes indefinits entre aquest any i el que ve. D'aquests contractes, el 56% correspondrien a la modalitat de foment de la contractació indefinida, que preveu indemnitzacions de 33 dies per any treballat. És la modalitat que generalitza la reforma. El gruix de contractes, 1,4 milions, es firmaran l'any que ve, segons les previsions del Ministeri.

També s'ha filtrat que la reforma tindrà un cost superior als 740 milions d'euros fins al 2012. Gran part -471 milions- es destinaran a les bonificacions que rebran les empreses.

Estira-i-arronsa al Senat

Abans de la votació, el PSOE i el PP s'han intercanviat retrets pel decret de la reforma laboral durant la sessió de control al Senat, dimarts a la tarda. El portaveu popular a la cambra, Pío García-Escudero, ha acusat Zapatero de "tenir el país immers en una depressió molt profunda" i li ha exigit la dimissió perquè "el seu descrèdit és un llast per a la societat" i ha fet les coses "tard i malament".

Zapatero li ha contestat que és un "home de carril fix" perquè "sempre" acaba demanant-li la dimissió i li ha retret que, "si tanta pressa tenien, per què no posaven un text concret" damunt la taula. El president espanyol ha afegit que confia que el PP s'acabi afegint a la reforma amb propostes "constructives".

La veu conciliadora ha estat la del ministre de Treball, Celestino Corbacho, que ha dit que es "congratula" de l'abstenció del PP perquè "hauria estat incoherent votar-hi en contra, perquè posa en perill la tramitació parlamentària de la reforma laboral".
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut